fbpx

Liber la scufundări lângă vestigiile arheologice din zona Cazino

Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe înainte

Winston Churchill

Mă minunez de fiecare dată când citesc despre descoperirile care se fac referitor la trecut. Chiar zilele trecute citeam despre istoria Soarelui (”Soarele s-a format acum aproximativ 4,6 miliarde de ani”), a Pământului (”Pământul s-a format în urmă cu 4,54 miliarde de ani) a oceanelor (care au o vechime de 4,41 miliarde), istoria vieții (”Cele mai îndrăznețe ipoteze – solide – este că viața a apărut acum 4,28 miliarde de ani, deci la 130 de milioane de ani după formarea oceanelor”) s.a.m.d.

Despre istoria României nu sunt mai puține de spus decât despre istoria Universului. De-a lungul timpului a trecut prin aceleași perioade ca restul pământului de pe Terra și asta a lăsat urme și mituri care încă ne hrănesc cu energia lor. Arheologii lucrează în continuare și descoperă dovezi incontestabile ale istoriei acestor meleaguri, ale istoriei noastre.

Primii pași în arheologia subacvatică din România

Arheologia subacvatică a apărut relativ recent în România. Acum cca. 50 de ani, comandorul Constantin Scarlat a încercat să găsească, să analizeze și să înregistreze artefacte găsite pe sub apă în zona portului de la Mangalia, a portului antic și în zona inundată a Callatisului. A desenat schițe și a încercat să înființeze un birou de arheologie subacvatică. Activitatea însă i-a fost întreruptă. Conform discoverdobrogea.ro, acest proiect a fost reluat de Cătălin Dobrinescu în 2016.

Ce vestigii ascunde marea în zona Cazino

Zona Tomis a fost înfiinţată în secolul VI î.Hr. de coloniștii greci din Milet. Pentru că era una dintre cele mai înfloritoare cetăţi de pe malul Pontului Euxin a devenit locul ideal pentru schimbul de mărfuri cu băştinaşii geto-daci. Zona din fața Cazinoului din Constanța pare a fi bogată în vestigii descoperite de arheologii subacvatici. Acestea se împrăștie la câteva mile în larg și numără ancore, locuințe, morminte, ruinele unor lăcașuri de cult, fusuri de coloană, fragmente de amforă și multe alte obiecte care datează din perioada romano-bizantină din secolul al V-lea sau chiar din perioada Imperiului Roman și cea bizantină.

Nisipul ascunde și descoperă ciclic aceste obiecte. Ele sunt lăsate în apă pentru că ridicarea lor la suprafață implică o serie de proceduri. Totuși, găsirea, fotografierea, înregistrarea și introducerea lor în circuitul științific sunt importante, atestând astfel partea de comerț maritim a orașului Tomis cu zona asiatică.

În afară de obiectele de mici dimensiuni, cercetătorii au descoperit și epave de vase, submarine și nave militare din al Doilea Război Mondial.

Photo: minac.ro

Mistere pe sub apa din Marea Neagră

În ciuda descoperirilor din ultimii 50 de ani, coasta românească a Mării Negre încă ascunde multe mistere care așteaptă să fie dezlegate, cu un potențial dificil de estimat. Descoperirile din ultimii 20 de ani au fost făcute din pură întâmplare, cu ajutorul tehnologiei 3D, îmbinată cu scanarea cu ultrasunete, magnetică și electromagnetică.

Poate merită menționat că o teorie susține că Atlantida ar fi acum acoperită chiar de apele Mării Negre și Insula Șerpilor ar fi o mică bucată din vechiul continent dispărut. Potrivit realitatea.net cu ajutorul vi­zualizării topografiei subac­va­­tice, Google Ocean a ajutat un inginer britanic să cer­ce­te­ze stratul aflat imediat sub fundul Mării Negre, des­co­perind o reţea de străzi per­­fect conturate, care nu pu­teau fi făcute decât de mâna omului. Specialiştii brita­nici afirmă că dovezi mai im­portante ar putea fi des­coperite în apropierea coas­telor României.

Explorări subacvatice GRATUITE în zona Cazino

Începând de azi, turiștii și constănțenii sunt așteptați să participe la un eveniment în premieră absolută în România: Urbe Submersi.

Proiectul are ca scop promovarea pentru publicul larg a vestigiilor scufundate ale portului antic al cetății Tomis, precum și educarea publicului în spiritul protejării patrimoniului arheologic scufundat al Constanței, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național. Practic, în cadrul proiectului, 200 de persoane, echipate în costume de scufundare și însoțite de ghizi / scafandri instructor vor avea ocazia să viziteze în mod gratuit vestigii scufundate ale portului antic Tomis aflate în zona Cazino Constanța – dig Poarta 1 Port Constanța.

„Am creat acest proiect pentru a contribui la dezvoltarea potențialului municipiului și județului Constanța în ceea ce privește turismul cultural și turismul de aventură”, a declarat Georgiana Rusu, organizatoarea evenimentului.

Vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic și se va desfășura în mod responsabil și neinvaziv, tururile subacvatice desfășurându-se sub coordonarea și supravegherea instructorilor de scufundare. Aceștia au competența necesară de a însoți grupurile de vizitatori: sunt scafandri profesioniști, brevetați în specificul arheologiei submarine și instruiți în legislația de patrimoniu național, având o bogata experiență în expediții de scufundări și proceduri de urgență specifice, beneficiind de toate calificările în conformitate cu standardele și legislația UE in acest domeniu. Încă dinaintea lansării evenimentului, toate cele 200 de locuri disponibile au fost ocupate.

Lumea subacvatică e accesibilă

Lumea subacvatică poate fi explorată cu ușurință. In afară de orașe scufundate, amfore, epave de corăbii, mașini sau avioane, experiența subacvatică în sine e de o bogăție considerabilă. Am scris în multe rânduri despre asta. Cu un echipament simplu de snorkeling oricine poate deschide ochii sub apă în siguranță.

Achiziționează echipamentul basic de snorkeling de aici

Îți mai pot fi de folos și articolele despre:

Ce este snorkeling?

Frica de apă și cum evităm să o transmitem copilului nostru

Top 5 beneficii ale snorkeling-ului

Nu uita să îți pui în bagaj ce îți trebuie pentru snorkeling

Citește și alte sfaturi pentru când practici snorkeling

Ape limpezi! 🙂

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PublisheD

Snorkeling Guide for Beginners

It contains all the information you need to discover what does water hide underneath its surface.

Wait!

Before you go, make sure to receive our latest news about water and zero waste lifestyle

Register bellow

You’ll receive 1 email every month with the most important headlines