Fiecare om posedă un anumit orizont. Când se îngustează și devine infinit de mic, el se transformă în punct și atunci zice: Acesta e punctul meu de vedere”
David Hilbert
Sunt fascinată de punctele de vedere. Uitându-mă în spate, în trecutul meu personal, cred că m-am născut cu această dorință, de a încerca să cuprind cât mai multe din… infinit. După ani de căutări, observații și explorări, îmi dau seama că oricât aș încerca, nu voi putea să le cuprind pe toate. Ce pot face, în schimb, e să mă joc cu ele. Să stau într-unul cât mă simt confortabil, apoi să îl schimb cu un altul și apoi cu un altul, să ascult în continuare, să observ, să încerc să îl prin pe un altul și să îmi extind viziunea mai mult decât să rămân cu un punct. Punctul meu de vedere. Care întotdeauna se schimbă.
Un punct…
… e limitat. Atât de limitat și atât de necesar uneori. Dacă nu s-ar face focus pe un punct, atunci (de exemplu) tehnologia laser nu ar exista și însănătoșirea noastră ar dura mai mult.
… înseamnă o concentrare mare de energie, iar asta face ca aproape orice să fie posibil.
… înseamnă existență în nonexistență.
… înseamnă ceva în tot sau în nimic.
Mai multe puncte…
… încep să creeze o formă. Poate de-asta e bine să știm punctele, să jonglăm cu ele, să ne lărgim orizontul. Oricât am citi, asculta, urmări video-uri nu facem decât să cunoaștem punctul de vedere al celui care a creat acel conținut. Observ că propria experiență demontează de cele mai multe ori tot ce am citit, ascultat sau urmărit vreodată.
Propria experiență formează punctul de vedere propriu. Coroborat cu celelalte poate crea o imagine de ansamblu și se poate apropia mai mult de realitatea obiectivă, fără a o atinge. Prin condiția noastră umană ne e imposibil să integrăm infinitul. Asta nu înseamnă că trebuie să rămânem în zona de confort. Însă putem face și asta.
Pentru curajoși
Să schimbi punctul de vedere necesită curaj. Să poți accepta alte puncte de vedere necesită curaj. Să vrei să vezi ce nu credeai a fi posibil necesită curaj. Să explorezi medii necunoscute sau considerate periculoase pentru a cunoaște alte puncte de vedere necesită curaj. O privire mai largă, deci, scoate omul din zona de confort și îl aruncă într-un teren mișcător, plin de nesiguranță, în care nu știe ce punct de vedere să aleagă pentru că mai multe sau chiar toate pot fi valide în egală măsură. Și cât disconfort în traiul fără un punct de vedere sau cu toate punctele de vedere.
Dar și câtă bucurie!
Lumea de sub apă – un alt punct de vedere
Apa e vitală – un punct de vedere
Apa e mortală – un alt punct de vedere
Apa e periculoasă – încă un punct de vedere
Apa e o bucurie – tot un punct de vedere
Cred că nu exagerez când spun că în proporție de 100% ne bucurăm de apă. Fie că o bem, fie că o vedem, fie că o folosim, fie că o explorăm. Apa e o prezență constantă în viețile noastre cu atât mai mult cu cât trăim pe o planetă acoperită în proporție de aproximativ 70% apă și, coincindență sau nu, corpurile noastre conțin aproximativ 70% apă. Cu toate astea, avem atât de multe puncte de vedere referitoare la apă! (Chiar așa… scrie-mi cum vezi tu apa într-un comentariu!)
Și toate aceste puncte de vedere ni le-am format cunoscând doar aproximativ 5% din apa de pe Pământ. Mă uit cu bucurie la oamenii veniți în vacanță pe litoral distrându-se cu apa. În marea majoritate nu o lasă să le treacă mai sus de bust fără măcar să intuiască ce e dincolo de luciul ei. De când folosesc echipamentul de snorkeling și explorez acea lume ascunsă după oglinda apei, îmi place să privesc oamenii pe deasupra apei și pe dedesubt. Și mă minunez cum printre picioarele lor înoată liniștiți peștii, mai prietenoși sau mai fioroși, meduzele, de care oamenilor le e atât de frică, caracatițe, care pe unii i-ar îngrozi doar gândul că ar putea înota cu ele în apropiere, sepia sau calamari, de care unii nici nu au auzit încă.
Lipsa unui punct de vedere îi face să se simtă confortabil și în siguranță.
”Mami, mie mi-e frică să înot dacă sunt pești”
Nu doar Zoe mică mi-a mărturisit această frică ci și oameni maturi, în toată firea, cu funcții înalte în corporații.
”Mie îmi e frică de pești! Dacă vine unul și mă mușcă?”
Lipsa unui punct de vedere îi face să se simtă inconfortabil și în pericol.
Dar dacă ar încerca, dacă ar deschide ochii sub apă să observe comportamentul animalelor marine în preajma omului, ar putea lua niște decizii în cunoștință de cauză. Și-ar deschide orizontul și ar înțelege că frica (sau confortul) e doar în lipsa unui punct de vedere.
Avansul tehnologiei pentru mai multe puncte de vedere
Cu cât tehnologia avansează, cu atât mai mult văd cum nimic nu e imposibil (și acesta e doar un punct de vedere 🙂 ). Ceea ce părea imposibil acum 20 de ani, azi nu doar că e posibil, ba mai mult, e posibil pentru marea masă. Totuși, cei care fac totul posibil sunt oamenii pasionați, curioși și empatici.
Istoria explorărilor subacvatice datează dinaintea erei noastre. Echipamentele folosite au suferit de-a lungul timpului mici modificări. Interesul scăzut pentru elementul vital și cel mai prezent pe planeta noastră a făcut ca inovația în această direcție să aibă o pantă ascendentă atât de lină, încât nici sania nu ar aluneca pe ea.
Câteva nemulțumiri legate de clasica mască de snorkeling
- Respirația exclusiv pe gură – principala nemulțumire legată de echipamente a fost respirația exclusiv pe gură, în condițiile în care suntem obișnuiți să respirăm pe nas și nasul e organul care îndeplinește funcția respirației.
- Tubul de snorkeling e inconfortabil – o altă nemulțumire a fost disconfortul resimțit pe parcursul explorărilor subacvatice din cauza tubului și uscarea rapidă a gurii și a gâtului
- Câmpul vizual redus – mască clasică are mai multe unghiuri moarte ceea ce nu permite o vedere de ansamblu în timpul sesiunilor de snorkeling
Astfel că, echipele SUBEA care se ocupă de inovație pentru echipamentele sportive au creat prima cu toate avantajele necesare:
- Extinderea punctelor de vedere cu vedere panoramică de 180 grade
- Reducerea efectului de aburire
- Respirație ușoară pe nas
- Evacuarea apei prin ridicarea capului la suprafață
- Valvă etanș care împiedică pătrunderea apei în mască
Punctul meu de vedere
Folosesc echipamentul clasic de snorkeling de când am descoperit lumea subacvatică. Cel mai ieftin, cel mai simplu. Când snorkelelile depășesc o oră și jumătate începe să mă deranjeze tubul mai ales la gingii. Gura mi se usucă dar am descoperit o metodă de a rezolva această problemă (dacă e nevoie, voi explica într-un alt text). Am avut același echipament timp de 5 ani (cu o investiție de 25 lei).
Am încercat și mi-a plăcut mai ales faptul că într-adevăr am o vedere panoramică. Din păcate, cineva a tratat-o cu neglijență, aruncând-o efectiv pe o suprafață tare și i-a stricat tubul de respirat. Probabil dacă aș avea-o, aș alterna cele două echipamente.
Alte puncte de vedere
În timpul evenimentului #ecoUsubacvatic, în care împreună cu Decathlon România am oferit experiențe subacvatice în schimbul unui sac de gunoi adunat de pe plajă, toți cei care au urcat în Barca lui Zoe au avut ocazia să încerce ambele variante de echipament. Reacțiilor lor le puteți vedea mai jos.
În caz că ești începător într-ale snorkeling-ului, îți recomand să citești și Ghidul de Snorkeling pentru Începători. Observarea lumii subacvatice e foarte simplă cu un echipament minim de snorkeling (care încape în orice bagaj mic).
Câteva beneficii ale snorkeling-ului poți citi aici: https://barcaluizoe.ro/5-beneficii-ale-snorkeling-ului/.
Barca lui Zoe ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.
Havе you ever considered about includіng a little bit more tan just your
articles? І mean, what yoս sаy is important
aand everything. However just imagіne if you added some great pictսres or video clіps to give your posts more, “pop”!
Your content is excellent but with images and video clips, this site could certainly be one of the best in its
niche. Awesome blog!
Thanks a lot! I am not so good with technology so I keep it simple. I’ll try to extend my limits tho so maybe you’ll find more great pictures and video clips soon.