fbpx

Frica de apă ~ cum evităm să o transmitem copilului nostru

„Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.”

Marie Curie

Suntem din ce în ce mai aproape de vacanța de vară. Poate chiar ai început numărătoarea inversă până când vei pleca din nou la mare cu puiul tău. Cum faceți să vă bucurați fără frică de această experiență?

Cred că cel mai important e să te simți confortabil în primul rând tu. Iar dacă ai frică de apă să nu o lași să stea în calea bucuriei voastre. Pericolele pot fi evitate dacă iei măsurile de protecție necesare. În plus față de recomandările din linkul precedent aș adăuga placa de înot.

Atenție! Frica (de apă) se transmite

Intuitiv am înțeles mesajul părinților mei cum că apa e periculoasă din atitudinea lor în timpul vacanțelor la mare. Am simțit dorința lor de a mă știi în siguranță în apă dar și teama că ceva rău mi s-ar putea întâmpla.

Poate tocmai pentru că “de ce ți-e frică nu scapi” am experimentat câteva incidente neplăcute până să mă împrietenesc cu apa. Iar motivul principal pentru care am făcut toate eforturile necesare să nu mai văd apa ca pe un inamic a fost tocmai să nu transmit mai departe această frică. Conform specialiștilor copiii nu doar văd ci mai ales simt fricile , panicile și atitudinile părinților. Comunicarea emoțională în relația părinte-copil funcționează la un nivel subtil deci mai întâi lucrează cu tine. Conștientizează-ți frica, observă în ce condiții se manifestă și încearcă să o înțelegi. E pentru binele tău și al copilului tău să înțelegi problema și să o rezolvi.

Lucrează la relația ta cu apa

Mi se pare important să ne reamintim că fiecare dintre noi am petrecut 9 luni în lichidul amniotic. Acest reminder m-a ajutat mult să privesc apa ca pe un prieten, nu ca pe un dușman, în condițiile în care, dacă îmi clăteam părul sub duș, îmi țineam cu o mână nările lipite să nu îmi intre apă în nas sau foloseam cleștișor special. Dar dorința mea de a nu transmite această frică mai departe a fost mai puternică, așa că, încă de bebeluș am încurajat-o pe Zoe mică să intre cu capul în apă și în paralel încercam la rândul meu să scap de cleștișor.

Momentul adevărului

Din joacă în joacă, încurajând copilul să intre sub apă fără să își acopere nasul, am fost pusă în fața lui “Hai mami! Acum și tu!“. Pentru mine a fost un moment de panică serioasă. Eram obligată să aleg între a mă lăsa în continuare condusă de frica să nu îmi intre apă în nas și un exemplu sănătos pentru mlădița de viață care aplica cu încredere lecțiile mele teoretice de prietenie cu apa. M-am autoîncurajat în sinea mea. Mi-am amintit situațiile frumoase pe care le experimentasem în apa. Mi-am amintit și situațiile neplăcute și le-am recadrat în “hai că nu a fost așa grav”. Am evaluat contextul: apa era suficient de mică încât să nu mi se poată întâmpla nimic grav, copilul intra cu mare dezinvoltură cu capul în apă, ceea ce însemna că putem și eu să fac asta, erau oameni în jur, care ar fi putut să-mi sară în ajutor. Și puteam limita experiența la o fracțiune de secundă. Atât! Apoi jocul putea continua cu încredere sporită și un exemplu frumos de prietenie cu apa. O gură de aer luată adânc în piept, ochii strânși, nasul închis și pleosc! Sub apă și repede afară. “Bravo, mami! Acum uită-te la mine cum fac” a venit reacția entuziastă a copilului care parcă mai abititr făcea tumbele-i caracteristice.

Dacă am putut o dată, pot și a doua oară

Jocul a început să îmi placă și mie. Nu mi se întâmplase nimic rău. Ba dimpotrivă. Nici un strop de apă în nas. Aproape ieșisem alt om. Am încercat și a doua oară. Apoi a treia. Apoi n-am fost atentă și am luat puțină apă. Dar parcă nu a fost așa rău cum îmi aminteam. Trebuia să învăț și cum să mă descurc în astfel de situații. Și încă o dată și joaca a continuat în felul acesta o după-amiază întreagă.

Cum m-a ajutat snorkeling să scap de frica de apă

  1. Mi-am simțit protejat călcâiul lui Ahile, în cazul acesta nasul. Gura o pot ține închisă însă nasul e canal deschis între exterior și interior, deci acolo trebuie blocat accesula. Masca de snorkeling acoperă nasul și îl ține în siguranță. E posibil să intre apă în mască însă:
    • respirația se face pe gură prin tub/ snorkel
    • există tehnici de eliminare a apei din masca de snorkeling/ scuba-diving. Prin “exercițiul mama învățăturii” tehnica se poate stăpâni ușor iar confortul în apă va crește. În cazul în care ai decis să înveți pe cont propriu, fă exercițiile în apă mică. Până te simți sigur/ă pe tine, ia o plută de înot. Îți va fi prieten de nădejde
  2. Tehnica de respirație prin snorkel mi-a dat încredere că pot cu adevărat să mă bucur de apă și să respir în același timp
  3. Poziția de snorkeling, perfect paralel cu apa permite plutirea pe suprafața apei
  4. Am fost atât de fascinată de lumea subacvatică încât bucuria a înlocuit frica
Pe sub apă cu copiii

Punctul 4 de mai sus e tocmai motivul pentru care merită să oprești lanțul fricii la tine. Beneficiile sporturilor subacvatice sunt numeroase. Atât tu cât și copilul/ copiii tăi meritați să vă bucurați de ele.

https://www.youtube.com/watch?v=tTjHEyEAlsc

Citește la noi și despre care sunt școlile de diving din România și care sunt profesioniștii de la care poți învăța tainele scufundării.

Care sunt principalele sfaturi pe care le-aș da pentru sesiunile de snorkeling.

Ce îți trebuie pentru snorkeling și care sunt greșelile pe care ar trebui să le eviți ca începător în ale scufundărilor.

m.me/barca.lui.zoe
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.

www.barcaluizoe.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *