fbpx
Ce este snorkeling

Ce este snorkeling?

Cea mai bună metodă să observi peștii e să devii unul

Jacques Cousteau

Spre surprinderea mea am primit această întrebare suficient de des încât am decis să o tratez cu seriozitate.

Dar înainte de a defini ce e snorkeling-ul vreau să spun că pentru a fi înțeles pe deplin trebuie nu doar citit ci… trăit.

Experiența constituie cea mai bună definiție în cazul acesta. Profitați de vară și vremea călduroasă pentru a deschide cel puțin o dată ochii în lumea incredibilă care se ascunde sub luciul apei. Până la experiență voi încerca să explic cât pot mai bine acest sport.

Ce este snorkeling?

În primul rând, snorkeling-ul e un sport acvatic, relaxant, care îți permite să observi lumea subacvatică. Privind doar de deasupra ochiului de apă nu ai cum să îți imaginezi ce e dedesubt decât dacă te uiți. Iar acest sport permite observarea în siguranță a minunii care se întâmplă acolo.

Ca să poți ține ochii cât mai mult timp deschiși sub apă fără să fie afectați în vreun fel, există o mască de snorkeling/ diving care încapsulează ochii și nasul. Aș spune acoperă, dar masca e prevăzută cu plastic transparent în dreptul ochilor pentru a oferi vizibilitate. În felul acesta nu doar că rămânem în siguranță, dar creierul e cumva păcălit că e în mediu terestru, pentru că nici ochii și nici nasul nu iau contact cu apa.

Masca de snorkeling
Mască snorkeling/ diving

Conform wikipedia snorkeling-ul e practica înotului pe sau prin apă echipat fiind cu o mască de diving, un tub atașat și eventual labe de înot. Eu aș zice mai degrabă tehnica plutirii, pentru că mai puțin înoți și mai mult plutești pe suprafața apei. Recent am descoperit cât de mult mă ajută labele de înot la snorkelit și am scris despre motivele pentru care le-am întrodus pe lista obligatorie de accesorii.

Așadar, în cazul în care te întrebai cum respiri în timp ce observi lumea subacvatică, răspunsul e printr-un tub. Care se numește snorkel.

De unde vine denumirea de “snorkeling”

Denumirea vine de la cuvântul nemțesc “schnorchel” un derivat al lui “schnarchen” care înseamnă “a sforăi”. După ce vei respira pentru prima dată sub apă vei înțelege exact care e legătura între toate. În plus, ce aș vrea să îți recomand e să încerci să păstrezi același ritm de respirație ca la sforăit. Cu cât respiri mai calm în apă, cu atât șansele să se întâmple ceva neplăcut sunt mai mici.

Despre istoria diving-ului am scris deja câteva informații pe care poate ți-ar plăcea să le citești.

Snorkeling-ul este, practic, cea mai la îndemână variantă de a observa lumea subacvatică. Mie îmi place mult pentru că odată cumpărat echipamentul basic, ești complet independent și te poți bucura în liniște de orice lume subacvatică.

Prețul echipamentului începe de la 18 lei (pentru copii). Pe măsură ce explorările subacvatice cresc în durată și intensitate, va fi nevoie și de alte accesorii-protecție împotriva unor pericole deloc de neglijat.

Despre 5 beneficii ale snorkeling-ului am mai scris. Cea mai importantă mi se pare chiar numărul 5. Nici celelalte nu sunt de neglijat. De asemenea, am explicat pe larg care sunt diferențele dintre snorkeling, scuba-diving și free-diving.

Am făcut o selecție de fotografii de la prima noastră explorare în Marea Roșie. E o lume paradisiacă pe care îți recomand să nu o ratezi.

Pentru a fi la curent cu ultimele știri/ explorări din domeniul subacvatic ne poți aprecia pagina de facebook.

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *