O imagine vie din copilărie e foarte actuală în mintea mea. În dulapul din bucătărie, într-o căniță de porțelan, a cărei loc era în cel mai îndepărtat colț al dulapului, aveam un căluț de mare uscat. Nu aveam voie să îl văd. Nu aveam voie să îl ating. Nu aveam voie să mă joc cu el. Era un căluț special. Era cumva obținut cu greu, din Marea Neagră, într-una din vacanțele petrecute cu familia pe litoralul românesc. Nu aveam la vremea respectivă alte variante în afară de litoralul românesc.
A dispărut
Într-un fel sau altul mi se transmisese ideea că altul nu mai puteam avea. Căluții de mare făceau parte din speciile protejate de lege. Faptul că noi aveam unul deshidratat într-o căniță de porțelan în colțul cel mai îndepărtat al dulapului din bucătărie era o situație extraordinară. Îi puteam admira frumusețea doar de la distanță. Era scos mai ales când casa se umplea de musafiri, ca pe un trofeu de o raritate extraordinară.
Cu timpul mi-am pierdut interesul pentru el, la fel cum în mod natural se pierde interesul pentru lucrurile interzise fără drept de apel. Ce sens are să consumi combustibil pe un drum închis? O perioadă am urmărit-o pe mama cum la fiecare curățenie generală, ștergea cu grijă praful de pe ”nestemat” și îl așeza cuminte la locul lui. Apoi, n-am mai văzut căluțul de mare. Nu știu dacă am avut un rol în dispariția lui. Cert e că am rămas cu amintirea căluțului de mare uscat și ideea că aceste vietăți au o soartă atât de fragilă, încât trebuie protejați temeinic.
De ce sunt atât de speciali căluții de mare?
Căluții de mare sunt într-adevăr niște vietăți extrem de fragile. Fac parte din categoria peștilor, deși nimic din înfățișarea lor ciudată nu indică acest lucru. În mările și oceanele de pe întreaga planetă, biologii au reușit să identifice 46 de specii de căluți de mare. În general trăiesc în ape cu adâncime mică, printre alge, de care se agață cu coada lipsită de înotătoare. Se hrănesc cu alge și crustacee mici și singurul lor sistem de apărare îl reprezintă camuflajul. Înotătoarele lor sunt foarte precar dezvoltate, motiv pentru care nu se pot deplasa se distanțe mari. Tot din acest motiv sunt o specie monogamă, având pe toată durata vieții, în general de 4 ani, același partener. Despre cum se manifestă iubirea la căluții de mare și care e viața lor de cuplu și familie am scris mai multe detalii aici barcaluizoe.ro/cum-se-sarbatoreste-iubirea-sub-apa/.
Căluții de mare nu au nici o valoare economică. Singurele întrebuințări pe care oamenii i le-au găsit a fost prinderea, uscarea și comercializarea lor ca pe un suvenir de vacanță sau prescrierea lor ca tratament împotriva impotenței. Aceste practici împreună cu poluarea masivă a mărilor și oceanelor au adus căluții de mare în zona de risc ridicat, fiind considerați o specie pe cale de dispariție. Mai multe tratate și convenții interzic prinderea și comercializarea căluților de mare. Dintre ele amintesc de Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Periclitate de Faună şi Floră Sălbatică, cunoscută şi drept Convenţia de la Washington și de declarația Uniunii Europene și a Guvernului României care au pus căluții de mare pe lista speciilor protejate, iar zona ariei marine 2 Mai – Vama Veche ca Arie Protejată.
Herghelia din Marea Neagră
Fiind niște animale marine cu un aspect interesant și comportament unic, căluții de mare sunt pe lista de dorințe a scafandrilor din toată lumea. Ba mai mult, aceștia organizează expediții speciale în locuri în care se găsesc în număr mare și pot fi observați cu ușurință. Din fericire, Marea Neagră oferă speciei Hippocampus guttulatus habitatul potrivit pentru înmulțire și creștere.
În România, căluții de mare pot fi observați pe întreg litoralul, nu doar în zona protejată 2 Mai-Vama Veche. Putem spune cu adevărat că în apele care ne scaldă plajele, avem herghelii de căluți de mare. Trăiesc aproape de mal și pot fi observați cu ușurință. Totuși, nu te aștepta să îi vezi imediat ce deschizi ochii sub apă. Având în vedere capacitatea lor de a se camufla printre algele în care trăiesc, depistarea necesită timp, răbdare și atenție. Odată observați însă, cu siguranță bucuria va umple sufletul celui care a reușit. Tot ce ai nevoie pentru a pleca în explorare e un echipament simplu de snorkeling, adică cele două obiecte esențiale: mască și tub. În cazul în care vrei să citești mai multe informații despre snorkeling îți recomand să citești articolul de aici barcaluizoe.ro/ce-este-snorkeling/.
Rezervația Marină 2 Mai – Vama Veche
E o arie naturală (și asta e foarte important) protejată încă din 1980. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 5000 ha, de-a lungul a 7 km de coastă, între localitatea 2 Mai și granița României cu Bulgaria. Această suprafață terestră, acvatică și subterană se deosebește de restul litoralului prin faptul că găzduiește o serie de specii de plante și animale sălbatice care necesită grijă și protecție. Această zonă are un regim special de ocrotire și conservare care constă în limitarea activităților umane. De exemplu, ambarcațiunile cu motor nu au voie să se apropie de țărm din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru habitat. Rezervația găzduiește peste 250 de specii de floră și faună marine și conform Enciclopediei Copiilor realizată de Ministerul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii prin Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”, reprezintă ”o combinație aproape unică pe litoralul românesc”.
Conduita în zona de rezervație naturală e reglementată prin Regulamentul Rezervației Marine Vama Veche – 2 Mai care poate fi consultat aici: REGULAMENTULUI REZERVAŢIEI MARINE VAMA VECHE – 2 MAI
Înainte să încerci să practici snorkeling îți recomand să citești și Ghidul de Snorkeling pentru Începători. Observarea căluților de mare e doar una dintre consecințele extraordinare ale practicării snorkelingului. Mai multe despre acestea poți citi aici: barcaluizoe.ro/5-beneficii-ale-snorkeling-ului/https://barcaluizoe.ro/5-beneficii-ale-snorkeling-ului/.
Barca lui Zoe ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.
Dupa ce am lasat initial un comentariu, se pare ca am facut clic pe caseta de selectare -Anunta-ma cand sunt adaugate comentarii noi- si acum, de fiecare data cand este adaugat un comentariu, primesc patru e-mailuri cu acelasi comentariu. Trebuie sa existe o metoda usoara prin care sa ma poti elimina din acel serviciu? Multumesc!
Imi pare rău de această situație… Din păcate nici nu știam de această opțiune… nu știu nici cum ar putea fi dezactivată… nu există la finalul e-mailului opțiunea de “nu mai vreau să primesc notificări”?