fbpx

Meduzele – când ar trebui să ne sperie?

“Viața este un lucru frumos și magnific chiar și pentru o meduză “

Charlie Chaplin

Apropo de 5 pericole în Marea Roșie și cum să le prevenim, putem percepe meduzele ca pe un pericol în Marea Neagră. Cu atât mai mult cu cât în ultimii 40 de ani au fost descoperite specii noi venite/ aduse din Oceanul Atlantic sau Marea Mediterană.

Probabil în funcție de gradul de sensibilitate al fiecăruia, meduzele sunt o spaimă sau o încântare. În cazul în care teama de meduze e cea care te împiedică să te bucuri de lumea subacvatică, îți recomand costumul de neopren care va crea un strat protector între tine și aceste viețuitoare (inofensive în anumite condiții) ale mării.

În ceea ce privește meduzele din Marea Neagră și gradul de pericol, părerile sunt împărțite între cugetliber.ro care informeză că meduzele din Marea Neagră nu sunt periculoase pentru om citându-l pe dr. Adrian Filimon, reprezentant al INCDM „Grigore Antipa” Constanța și realitatea.net care avertizează că “o specie de meduze veninoase a apărut în Marea Neagră” luând în considerare spusele coordonatorului proiectului european SESAME, Vangelis Papatanasiu.

Orice ar fi, te rog, nu lovi meduzele, nu le agresa și nu le atinge. În ciuda aparenței sunt și ele ființe, la fel ca tine, care simt durerea și agresivitatea.

Până în prezent noi nu am avut incidente neplăcute cu meduzele în Marea Neagră. În schimb, după experiența din Marea Roșie am decis că un costum de neopren ar fi util pentru o experiență fără griji. Cu atât mai mult cu cât, pe sub apă meduzele sunt fascinante în felul lor.

Aurelia aurita, specia comună de meduză întâlnită în Marea Neagră și nu numai are un diametru de aproximativ 25 de centimetri, e transparentă și cu formă de ciupercă. Se hrănește cu plancton și moluște pe care le colectează cu ajutorul tentaculelor. Urzicătura meduzei-lună este slabă în comparație cu cea a altor specii și este considerată inofensivă pentru oameni, însă pot fi destul de periculoase pentru persoanele alergice.

Rhizostoma pulmo pot ajunge la 70-80 cm lungime. Tentaculele ei sunt otrăvitoare. Deci evitați să le atingeți. În cazul persoanelor care nu prezintă alergii, toxicitatea acestor meduze este inofensivă. La fel ca în cazul înțepăturilor de albină, unele persoane pot fi sever afectate iar altele deloc. Urzicătura lor este însă simțită de toată lumea, motiv pentru care au fost denumite “urzici de mare”.

Mnemiopsis leidyi este o specie de meduză pe care am observat-o abia anul trecut și care m-a uimit cu felul în care luminează pe sub apă. Este un organism fosforescent, în timpul zilei iradiază strălucitor, iar noaptea emite o lumină verde intens atunci când este deranjată. Având în vedere că se hrănește cu icrele și puietul unor specii de pești mici, pot fi considerate dăunătoare. Nu am găsit prea multe informații despre toxicitatea acestei specii de meduze. Dacă ai informații în plus, te rog scrie-ne la noi@barcaluizoe.ro.

De asemenea, alte curiozități despre meduze poți citi pe descopera.org.

Citește răspunsul la întrebarea unde să practici sporturi subacvatice în Marea Neagră dacă vrei să te bucuri și de aceste minuni ale naturii. De asemenea, am făcut o listă a școlilor de diving și prețurile practicate pentru scufundările tip discovery. Dacă ai planuri să mergi în Grecia în concediul de vară, atunci poți citi despre două din insulele explorate de noi. Iar în cazul în care nu știi cu ce trebuie să te echipezi pentru snorkeling poți citi ce îți trebuie pentru a practica acest sport și care sunt principalele 5 beneficii ale lui.

m.me/barca.lui.zoe – pentru orice întrebări sau sugestii

Barca lui Zoe ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă proiectul nostru ți se pare benefic pentru comunitate, crezi că lumea e mai frumoasă decât tableta și încurajezi activitățile sportive înseamnă că suntem în aceeași barcă.

Orice donație e un semn că munca noastră e valoroasă. Îți mulțumim!

6 Comments

 • Angela Tudose
  April 20, 2019 9:18 pm

  Și eu atât m-am jucat cu meduzele din Marea Roșie!!!! Erau unele ca Rhizostoma pulmo cu nuanță mov… or fi aceleași? Dar sunt simpatice… 🙂 BTW, nu funcționează link-ul de la început cu cele 5 pericole din Marea Roșie.

  • Zoe
   May 6, 2019 10:40 am

   Și mie îmi plac meduzele. Ca de altfel majoritatea animalelor marine 🙂 Totuși încerc să stau la o oarecare distanță și să le las pe ele să se apropie.

   Mulțumesc pentru observația cu link-ul. Am făcut modificările. :*

 • Trackback: Curiozități despre meduze | Curiozitati cultura generala
  • Zoe
   May 21, 2020 8:43 pm

   Meduzele sunt superbe! Mulțumim pentru recomandare! Ne-am bucurat să citim și despre alte specii de meduze. Acum știm ce să căutăm în mările pe care le explorăm 🙂

 • Mihai
  August 12, 2020 3:18 pm

  Am intalnit o meduza, chiar aproape de mal, care era albastra, foarte mare si nu avea in niciun caz forma de meduza…avea o forma ca a 2 stele contopite, cineva stie daca te poate rani?

  • Zoe
   August 16, 2020 4:20 pm

   Salut Mihai! Nu cred că știu despre ce specie vorbești… Ne poți trimite o fotografie să vedem despre ce e vorba, te rog?

Leave a Reply

A apărut

Ghid de Snorkeling pentru Începători

Toate informațiile de care ai nevoie pentru a descoperi ce ascunde marea sub luciul ei

stai!

Înainte să pleci intră în comunitatea pasionaților de sporturi subacvatice

Înscrie-te mai jos

Primești 1 email pe lună cu cele mai importante informații