“Abandonează-ți mintea și apoi fii mindful”
Rumi
Am mai vorbit de componenta de MINDFULNESS a snorkelingului. Din experiență vă pot spune că unul dintre beneficiile acestui sport este tocmai RELAXAREA care vine odată cu el. Ori, pentru cei ENERGICI, consumul de energie într-o manieră relaxată e o adevarată binecuvântare.
Printre credințele mele puternice se află și ideea conform căreia “A mind stretched by new experiences can never go back to its old dimensions” (O minte expusă la noi experiențe nu mai poate reveni la dimensiunile inițiale) ~ idee atribuită lui Albert Einstein. Și în afară de experiența observării mediului subacvatic, o altă conștientizare pe care am avut-o în timpul snorkeling-ului a fost respirația.
Cum ajută snorkeling-ul la o stare de mindfulness
În liniștea din apă, cel mai puternic zgomot pe care îl vei auzi va fi respirația ta. Felul în care e construit snorkelul face ca aerul inspirat și expirat să se audă atât de clar încât nu ai cum să nu observi acest gest reflex pe care îl facem, care reprezintă însăși viața și cu toate acestea care e atât de puțin conștientizat. Felul în care respiri poate spune multe despre starea ta de spirit. E evident că dacă suntem agitați respirația devine mai alertă, de exemplu. Iar sub apă e locul perfect în care poți observa cum respiri și să te joci cu respirația ta. Modificând felul în care respirăm ne putem modifica starea de spirit.
Yoghinii, pe vremuri, credeau că avem un număr limitat de respirații în viață, iar atunci când acesta se termină, se încheie și viața. Este recomandat să respirăm profund și conștient. Creierul îți va fi foarte recunoscător pentru acest stil de respirație pentru că va primi cantitatea de oxigen de care are nevoie și la intervalele potrivite. Liniștea de sub apă reglează respirația aproape inevitabil. Poate și din cauza faptului că în apă te vei simți exact ca în burta mamei, când, știm cu toții, am plutit în lichid amniotic.
Ca în burta mamei
Cred că nu exagerez când spun că sesiunile de snorkeling pot fi percepute ca o resetare a sistemului. Atenția e concentrată pe observare, ceea ce înseamnă că focusul nu mai sunt gândurile care în general se plimbă prin mintea noastră. În felul acesta se creează spațiul de care e nevoie pentru a rescrie informație. În timpul sesiunilor de snorkeling vei experimenta pacea într-un fel în care doar acolo e posibil. Lumea subacvatică exprimă în general pace și calm. Ritmul și felul în care înoată peștii sunt din sfera mindfulness. Sunt deja cunoscute terapiile cu pești. Iar snorkeling-ul exact acolo te duce. Plus o conștientizare mai profundă a puterii naturii care a pus la punct sistemul extraordinar al vieții subacvatice. Viața în apă e sub multe forme, culori și dimensiuni. Nu știu dacă natura poate fi observată mai bogat decât sub apă.
Revenind la respirație
Având în vedere conștientizarea clară a respirației, atenția va rămâne la ea o perioadă. Ușor ușor vei începe să inspiri și să expiri calm și conștient. Gândurile vor intra în umbra prezentului suficient de bogat încât să nu mai fie loc pentru griji, pentru frică, pentru angoase, pentru tristețe sau întrebări. Inspiri, expiri în timp ce creierul primește imagini din acest Paradis care se întinde sub tine și care te susține întru totul. Vei ajunge să fii exact ceea ce ești și ai fost dintotdeauna în armonie cu perfectă cu ce te înconjoară.
Dar nu mă crede pe cuvânt. Ia un echipament de snorkeling (chiar și basic), intră în apă, deschide ochii și bucură-te.
Citește și detalii despre echipamentul pentru snorkeling.
De asemenea, cred că e important să știi ce pericole întâlnești în mare și cum să te protejezi.
Dacă te interesează și alte locuri faine de snorkelit și scufundări în Grecia explorate de noi poți merge la articol.
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe