fbpx

Rechinii din Marea Neagră – cât de periculoși sunt?

“Ce e mai înspăimântător decât o mare cu rechini? Una fără ei.”

Greenpeace

Rechinul este spaima peştilor în aproape toate mările şi oceanele. Forma corpului său este atât de bine adaptată pentru atac, încât străbate apa cu uşurinţă în timpul vânătorii și rareori dă greș. Se vorbește mult despre rechini, s-au făcut multe filme despre rechini. S-au trasat nenumărate avertismente despre rechini. În lume sunt cunoscute peste 400 de specii de rechini din care 3 atacă cel mai adesea oameni: marele alb, rechinul tigru și taur. Vestea bună e că nici unul din ei nu trăiește (deocamdată) în Marea Neagră. Dar ce specii de rechin trăiesc în Marea Neagră?

Câinele de mare

Este singura specie de rechin care trăiește (deocamdată) în Marea Neagră. Scriu deocamdată pentru că nu știu ce ne rezervă viitorul și de-a lungul timpului au fost situații în care diferite specii de viețuitoare marine au fost aduse în Marea Neagră din alte mări și s-au adaptat perfect condițiilor. Denumirea lui provine de la faptul că scafandrii cercetători au observat la ei un comportament de vânătoare asemănător cu al lupilor.

De-a lungul timpului, în Marea Neagră au fost observate și alte specii de rechin care ajung aici întâmplător, în timp ce urmăresc bancuri de pești cu care se hrănesc: rechinul înger, rechinul vulpe, rechinul ciocan, rechinul pisică. De asemenea, câinele de mare mai poate fi întâlnit și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Oceanele Atlantic și Pacific. Totuși, Marea Neagră este casă pentru cea mai mare populație a acestei specii.

Câinele de mare – fotografiat în 2017 la 4 km de țărm și 30 m adâncime

Cât de periculos e rechinul din Marea Neagră?

Rechinul din Marea Neagră este mic și are ca specific câte un țep care precedă ambele înotătoare dorsale, motiv pentru care este cunoscut și sub denumirea de pește cu pinteni. Sursele consultate susțin că spinii sunt legați la glande veninoase și înțepătura e deosebit de dureroasă. Capul lui este plat și gura așezată ventral sub bot. Dinții sunt ascuțiți și așezați pe 6 rânduri, cu vârfurile îndoite de la mijloc spre colțurile gurii. Ochii sunt mari și de formă ovală. Nu au pleoape iar irisul poate avea diverse culori. Ca mai toate speciile de viețuitoare marine din Marea Neagră, culorile predominante sunt cenușiu și albastru.

Câinele de mare este un înotător extraordinar datorită formei hidrodinamice a corpului. Cu toate acestea, este cel mai blând dintre toate speciile de rechini cunoscute până în prezent. Dimensiunile lui sunt reduse cu un maxim de 1,7 m și până la 14 kg pe care femelele îl ating la maturitate.

Rechinul mănâncă oameni sau oamenii mănâncă rechinul?

Câinii de mare sunt perfect adaptați vieții în ape reci, au un metabolism intens și un ritm de creștere foarte lent. Meniul Câinelui de mare e format din alți pești, crustacee și moluște. Acesta îi face carnea aspră, lipsită de grăsimi și bună la gust, motiv pentru care e adesea vânat de oameni. Deci omul mănâncă acest tip de rechin și nu rechinul oameni. Este cea mai fricoasă specie de rechin. Trăiește solitar și socializează cu alte exemplare din specia lui în timpul sezonului de împerechere, perioada ianuarie-martie, sau pentru vânătoare. Masculii câini de mare sunt considerați maturi în jurul vârstei de 10-11 ani și 18-21 de ani pentru femele. În această perioadă, după o gestație de 2 ani, nasc între 2 și 11 pui. Trăiesc relativ puțin (între 35 și 75 de ani) iar populațiile de câine de mare se refac foarte greu.

Acesta e cel mai periculos animal din lume. Este responsabil de milioane de morți anual. Lângă el, un rechin Marele Alb înotând liniștit. (100 de miliane de rechini sunt omorâți anual de oameni)

Anual se pescuiesc aproximativ 15 000 de tone de câine de mare pe tot globul. Carnea acestuia se poate consuma proaspătă, congelată, afumată sau conservată. Din ficatul lui se extrage ulei de pește foarte bogat în vitamina A. De asemenea, pielea lui poate fi folosită pentru șlefuirea metalelor sau tăbăcită pentru confecționarea diverselor obiecte de marochinărie.

Care sunt șansele să te întâlnești cu un rechin în Marea Neagră?

Câinele de mare e o specie care preferă să trăiască izolat, la adâncimi între 50 și 90 de m. Extrem de rar se întâmplă să se apropie de litoral, la adâncimi mai mici de 10 m. Ultima apropiere de țărm a fost surprinsă în decembrie 2015 și nu se știe dacă a fost vorba de un rechin din specia câinelui de mare. Evenimentul a fost prezentat ca o știre de senzație și se presupune că motivele apropierii lui ar fi putut fi: hrana, boala sau căutarea unui partener de împerechere.

Chiar și în timpul scufundărilor e dificil să vezi un câine de mare. Recent am primit o fotografie cu un rechin în Marea Neagră, surprins la 30 m adâncime și aproximativ 4 kilometri în larg, în timpul unei scufundări. “A stat cu noi 5-10 secunde maxim. L-am recunoscut după felul în care se mișca. Mai văzusem rechini în Maldive. Rechinul s-a apropiat de noi curios. Cred că era în compania oamenilor pentru prima dată. Apoi a dispărut la fel de repede cum a apărut. Cred că a fost un mare noroc că am avut ocazia să îl vedem și fotografiem”, mi-a povestit Kit Macara, scafandru la We Dive.

Să explorezi flora și fauna Mării Negre e foarte simplu cu ajutorul unuia din cele 3 sporturi subacvatice: snorkeling, free-diving și scuba diving.

Dacă ești începător în ale snorkelingului poți citi și la ce să fii atent prima dată când îl practici.

Iar dacă vrei să te scufunzi pentru un timp mai îndelungat și la adâncimi mai mari, găsești o listă cu câteva centre de diving din România. Dacă știi și altele, nu ezita să ne dai de veste.

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă proiectul nostru ți se pare benefic pentru comunitate, crezi că lumea e mai frumoasă decât tableta și încurajezi activitățile sportive înseamnă că suntem în aceeași barcă.

Orice donație e un semn că munca noastră e valoroasă. Îți mulțumim!

Leave a Reply

A apărut

Ghid de Snorkeling pentru Începători

Toate informațiile de care ai nevoie pentru a descoperi ce ascunde marea sub luciul ei

stai!

Înainte să pleci intră în comunitatea pasionaților de sporturi subacvatice

Înscrie-te mai jos

Primești 1 email pe lună cu cele mai importante informații