“Dacă crezi că aventura e periculoasă, încearcă rutina. E letală.”
Paulo Coelho
În general cuvântul aventură denotă ceva periculos. Studiile arată că noutatea în sine poate reprezenta un pericol pentru majoriatatea persoanelor pentru că le împinge în afara zonei de confort. Pentru cele cu fobie de apă, snorkeling ar putea părea una dintre cele mai periculoase contexte în care ar putea fi puse. Din experiență pot spune că e tocmai invers. Snorkeling- ul în special, free-diving-ul și scufundările au fost cele care m-au ajutat să depășesc frica de apă și să mă bucur din plin de lumea subacvatică.
Cel mai probabil ai ajuns să citești aceste rânduri pentru că iei în considerare să încerci pentru prima dată acest sport atât de puțin cunoscut în România dar atât de practicat pe întreg globul.
Cum va fi prima oară când deschizi ochii sub apă? Va fi o experientă pe care o vei avea o dată în viață sau una pe care vei aștepta cu nerăbdare să o repeți? Îți vă părea fascinantă, plictisitoare sau chiar periculoasă?
Eu văd snorkeling-ul ca pe o activitate extraordinar de ofertantă, în orice apă aș ajunge. Nu aș vrea să tratez subiectul cu superficialitate însă pentru mine pare ca o plimbare în parc. În extraordinarul parc subacvatic. Poate fi practicat de copiii de 3-4 ani până la persoanele care trec de o vârstă respectabilă.
Totuși, câteva lucruri la care să fii atent la prima sesiune de snorkeling sunt:
1. Frica
Frica are rostul ei. Dar poate fi exagerată în a te proteja și să te împiedice astfel să experimentezi feluri noi de a te bucura. Evită să faci snorkeling când valurile sunt prea mari. Ridică din când în când ochii de sub apă și verifică dacă nu te-ai îndepărtat prea mult de locul în care te simți în siguranță în apă. Relaxează-te cât de mult poți. Și dacă totuși frica persistă, e indicat să exersezi puțin câte puțin până ajungi să stăpânești echipamentul și noul mediu.
2. Echipament
Te poți descurca și cu cel mai ieftin. Totuși ai grijă să iei mască mărimea potrivită pentru tine, altfel e posibil să intre apă în ea. Asta îți va strica toată distracția. Tubul ar fi bine să aibă supapă care să împiedice apa să intre în el. Îl poți lua în considerare pe acesta, împreună cu masca aferentă. Labele (dacă decizi să le folosești) trebuie neaparat să fie pe măsura ta. Altfel le poți pierde în apă.
3. Oboseala
Dacă ai de gând să te aventurezi departe de țărm la prima ta sesiune de snorkeling, ceea ce e destul de puțin probabil și nerecomandat, ia cu tine și o placă de înot sau o baghetă din spumă. ATENȚIE! Chiar dacă ai simțul orientării foarte bine dezvoltat, peisajul subacvatic te poate fura și te poți îndepărta de țărm fără să îți dai seama. Ori rămâi ancorat în permanență la acest aspect al explorării ori ia placa pe care ți-am recomandat-o mai sus.
4. Plictiseala
Poți avea mari așteptări și de la Marea Neagră. Deși noi avem litoralul nisipos (ceea ce l-a făcut faimos, de altfel), iar peștilor le place mai mult în zone stâncoase sau cu corali, fiecare stațiune din România are cel puțin un loc bun de snorkeling. În plus, cu cât te uiți mai atent și mai mult pe sub apă, cu atât șansele să vezi ceva cresc, la fel ca la stelele căzătoare. Ai răbdare și nu fii dezamăgit. Cu atât mai mult cu cât am observat că specificul Mării Negre din punct de vedere al lumii subacvatice e că animalele se camuflează shimbându-și culoarea printre stânci și stabilopozi. Situația devine mai evidentă cu cât mergi mai la Sud. Vecinii noștri bulgari au și ei zona Tyulenovo, la 30 km de Vama Veche, unde viața subacvatică e ofertantă iar vecinii lor, grecii au un Paradis subacvatic.
De asemenea, în România, zona Cazino e extraordinară din punct de vedere subacvatic. Toate cele 399 de persoane care au #deschisochiisubapă acolo au ieși zâmbind.
5. Să nu te rănești
Șansele să te rănești în Marea Neagră sunt minime, dacă nimeni nu a aruncat cioburi de sticlă în apă și dacă ai grijă la stânci. Animalele marine sunt foarte prietenoase și nu te vor răni. Totuși, dacă ai de gând să mergi în alte locații, atunci ar trebui să ai grijă la stânci în Tyulenovo și nu numai), în care te poți lovi din greșeală sau dacă marea e agitată, la arici de mare (mai ales în Grecia, dar nu numai), corali (oriunde există).
Îți mai pot fi de folos și articolele despre:
Frica de apă și cum evităm să o transmitem copilului nostru.
Top 5 beneficii ale snorkeling-ului.
Nu uita să îți pui în bagaj ce îți trebuie pentru snorkeling.
Citește și alte sfaturi pentru când practici snorkeling.
Ape limpezi! 🙂
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe