“A mind stretched by new experiences can never go back to its old dimensions”
Albert Einstein
Unul din motivele pentru care îmi plac atât de mult sporturile subacvatice este că de fiecare când le practic, mintea mea se bucură de o experiență atât de bogată încât face eforturi simțibile să o integreze. Sunt, practic, sporturi care antrenează nu dar mușchii clasici ci și cel mai important mușchi: creierul.
Componenta comună a snorkeling-ului, free-diving-ului și scuba diving-ului, și care nu poate fi regăsită la nici un alt sport este mediul în care se desfășoară: mediul acvatic. Știu că și înotul este practicat tot în apă, însă în timpul practicării oricăruia dintre sporturile subacvatice avem și ocazia de a observa o lume complet nouă și fascinantă.
Care sunt diferențele între cele trei sporturi și în funcție de ce criterii aleg să le practic puteți citi mai departe.
Snorkeling – simplu și la îndemână
Este cel mai simplu și mai accesibil (din toate punctele de vedere) dintre cele trei. Fără să ai certificări, curaj sau buget generos, snorkeling-ul îți permite în orice moment să faci cunoștință cu lumea subacvatică. Echipamentul obligatoriu e format dintr-o mască (îți permite să deschizi ochii fără a fi afectați de condițiile mediului acvatic și în același timp să ai vizibilitate mai bună decât dacă i-ai deschide fără) și un tub (prin care respiri aer de la suprafață și îți permite să rămâi concentrat pe ce se întâmplă sub apă). Suplimentar sunt recomandate labele și pluta de înot și costumul de neopren. Folosite corect, acestea ne dau posibilitatea să vedem ce e sub suprafața apei. Iar lumea adâncurilor e FABULOASĂ.
Conform en.wikipedia.org/ snorkelingul este practica înotului pe suprafața apei. Eu aș spune mai degrabă practica plutirii pe suprafața apei (în situații critice am aplicat principiul flotabilității cu succes). Snorkelitul e o activitate super relaxantă care se potrivește tuturor vârstelor datorită efortului minim depus. Zoe mică a început să folosească echipamentul de snorkeling de la 3 ani și am inițiat persoane de peste 60 de ani în acest sport extraordinar. Când vorbesc despre snorkeling îl asemăn adesea cu o plimbare în parc, doar că în cazul lui, plimbarea se face prin apă.
Deși e o activitate practicată mai ales în tările exotice, se presupune că a fost inventată de cretani acum 5000 de ani. Aristotel menționează un instrument asemănător trompei de elefant, folosit de oameni să poată respira sub apă pentru a culege bureți de mare pe care ulterior îi vindeau în… piață.
Când aleg să fac snorkeling?
Avantajul major al snorkeling-ului e că poate fi practicat independent, oricând condițiile permit. Sunt în general o persoană singuratică și căreia nu îi place să depindă de nimeni, iar faptul că prin snorkeling mă pot bucura de lumea subacvatică oricând îmi doresc fără să am nevoie de nimic altceva decât de echipamentul minim (mască și tub) îl pune în top-ul preferințelor mele.
Un alt avantaj e dimensiunea redusă a echipamentului minim necesar. Știu că idealul (din anumite puncte de vedere) e să călătorești la business class și eventual cu stilettos asortați la ținută în bagajul de cală. Situația noastră însă ne limitează la un bagaj minim de 40x30x20 cm (gratuit), din mai multe considerente. Echipamentul de snorkeling e și suficient de mic încât să nu fie nevoie de fee-uri suplimentare la bagaj și suficient de ieftin încât să pot achiziționa unul ad-hoc, dacă mă prinde cheful de snorkelit nepregătită. Cât costă un echipament de snorkeling? Basic în jur de 35 lei și prețul crește în funcție de complexitate și pretenții.
O perspectivă extrem de utilă este și cea a lui Derek, canadian pasionat de lumea subacvatică.
Free-diving – scufundarea în apnee
E consecința naturală a snorkelingului. Odată ce vezi cu proprii ochi care e lumea de sub apă, e aproape imposibil ca la un moment dat să nu îți dorești să cercetezi mai îndeaproape viața care mustește acolo. Așa că da, îți vine inevitabil să te scufunzi. Și iei o gură de aer adânc în piept și te duci țintă înspre ce te interesează. Asta e scufundarea în apnee.
Dincolo de acest reflex, free-diving-ul poate fi și un sport de performanță cu niște recorduri greu de imaginat și cu atât mai greu de atins. Ai cronometrat vreodată cât timp îți poți ține respirația? Un om obișnuit poate ține aerul în piept aproximativ 1 minut. Eu tocmai am reușit să țin aerul în piept timp de 1 minut și 4 secunde, fără antrenamente în prealabil. Cu toate acestea, evz.ro scrie despre recorduri de peste 22 de minute și tehnici speciale folosite de sportivi pentru a atinge astfel de performanțe. Totuși, pentru noi, amatorii, 1 minut e suficient cât să intri într-un banc de pești, să înoți printre ei și să te bucuri de o lume total diferită de cea în care ne trăim viața în general.
Când aleg să practic free-diving?
La fiecare snorkeleală, cu același echipament. În afară de faptul că îmi permite să observ mai de aproape detalii de sub apă pe care le văd în timpul snorkeling-ului, îmi place să fiu cu totul în lumea subacvatică. Îmi place să mă plimb, cu mâinile la spate pe fundul mării. Îmi place să ating cu pieptul nisipul sau algele de acolo. Mai nou îmi place să experimentez revenirea în lumea terestră din cea subacvatică. Îmi place să fac giumbușlucuri prin apă, să mă rotesc, rostogolesc, dau peste cap și să văd 360 de grade acolo, prin apă. Nu îmi place să adun de pe fundul apei pungi de plastic, sticle sau doze de aluminiu. Dar mulțumesc lui Dumnezeu, am învățat să mă scufund fără echipament special și pot face asta.
La fel ca în cazul snorkelingului, free-diving-ul a fost practicat încă din antichitate de culegătorii de bureți de mare sau perle. Recordul de free-diving în adâncime e de 213 m.
Scuba Diving – scufundarea complexă
Echipamentul de scuba-diving e mai sofisticat și mai complex. Antrenamentele mai mult sau mai puțin îndelungate, în funcție de tipul de experiență pe care și-l dorește fiecare. Practic, cu ajutorul scuba-diving-ului poți rămâne sub apă cel puțin 30 de minute la o adâncime de maxim 6 m pentru începători. Ca să te poți bucura de lumea subacvatică prin acest sport e nevoie să apelezi la un centru de diving. Nu există varianta să te scufunzi independent decât după ce obții certificările necesare.
În prezent, în România sunt câteva centre de scuba-diving. Primul care îmi vine în minte și cu care am avut o interacțiune excelentă a fost Aqua-Mar Diving Team prin amabilitatea lui Iulian Rosca.
Când aleg să fac scuba-diving?
De câte ori am ocazia și în funcție de bugetul disponibil. În România o scufundare are prețuri începând de la 180 lei.
De ce ne plac atât de mult sporturile subacvatice? Vezi 5 beneficii
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
💌 m.me/barca.lui.zoe
Bine de știut pentru vara următoare!!
Mulțumim! Sper să fim de ajutor pentru cei care doresc să descopere ce e pe sub apă! 🙂