Adevărata cunoaștere stă în a ști că nu știi nimic
Socrates
Grecia în sine este materializarea acestei concluzii a lui Socrate. Cu cele 1200/ 6000 de insule (numărul depinzând de dimensiunea minimă pentru a fi luate în considerare) e practic imposibil să cunoști Grecia cu adevărat. Cu atât mai dificil e să cunoști lumea subacvatică grecească care la fel ca pe Pământ, diferă de la insulă la insulă.
Până în prezent am vizitat părți din insulele Creta, Santorini, Paxos, Antipaxos, Kefalonia, Lefkada, Mikonos, Thassos, Samothraki și cele două peninsule deschise publicului Kassandra și Sithonia. Sper că înțelegeți acum de ce pot spune că, de fapt, nu știu nimic despre Grecia și cele mai bune locuri de diving. Aici veți citi totuși despre 2 dintre insulele pe care am avut parte de experiențe subacvatice de neuitat.
Două insule unde poți face scufundări in Grecia
Scufundări în Grecia în Insula Kefalonia
Cea mai bogată experiență din punct de vedere subacvatic am trăit-o în Kefalonia, o insulă destul de puțin cunoscută, dar care merită o atenție specială.
Situată în Vestul Greciei, între insulele Lefkada și Zakynthos, Kefalonia e înconjurată de apele Mării Ionice. Muntoasă și cu păduri bogate de conifere, Kefalonia e locul în care poți simți mirosul mării și al brazilor în același timp.
Plajele pe care le-am vizitat erau mai degrabă golfuri în pădurile de pini, unde marea părea un lac de munte. Apa limpede însă nu mi-a dat de înțeles că viața subacvatică e atât de bogată, așa că am avut surpriza ca într-una din peșterile explorate să văd pentru prima dată o stea de mare vie. Fusese ridicată la suprafață de amicul nostru Johannes, turist austriac.
Tot în Kefalonia am făcut primele mele scufundări libere. După ce am văzut ușurința cu care Johannes a ajuns pe fundul mării și ce minunăție a scos la suprafață, am vrut neaparat să învăț tehnica scufundării. 3 reguli simple și mult exercițiu mi-au fost suficiente să mă pot scufunda pentru multe mici suveniruri subacvatice. Greșeala mea de a ignora Regula nr. 1 în diving “NU ATINGE NIMIC SUB APĂ” nu ar trebui repetată de nimeni. La vremea respectivă nu am știut-o și nici nu mi-a spus-o nimeni. Suveniruri se găsesc din plin pe plajă și pot fi transformate în obiecte cu adevărat valoroase.
Scufundări în Grecia în Insula Antipaxos
O altă insulă care îmi place mult în Grecia e tot pe coasta vestică, vecină cu Corfu: Antipaxos. Foarte puțin cunoscută și locuită doar în timpul verii, Antipaxos e o insuliță mică însă bogată în frumusețe. Culoarea apei e cum nu am văzut în nici o altă insulă din Grecia, asemănătoare cu cea din Marea Caraibelor. Deși plajele sunt acoperite cu un nisip deosebit de fin, viața subacvatică e totuși destul de intensă. Pești colorați, meduze și steluțe de mare pot fi găsite cu ușurință și în peșterile acestei insule.
O metodă mai simplă și mai accesibilă de a vedea ce se ascunde sub luciul apei e snorkeling. Ai nevoie de un echipament basic care costă aproximativ 39 de lei și pe care îl poți lua cu ușurință în bagaj pentru că e de dimensiuni reduse. În felul acesta te poți bucura oricât timp vrei, fără să ai nevoie de instructori sau certificări. Pentru a ajunge la abundență subacvatică îți recomand să te orientezi pe lângă stânci, unde peștilor le place să trăiască.
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe
Super fain! De abia aștept să intru și eu în lumea asta, curând o să încep cursul PADI și sunt nerăbdătoare să (re)descopăr lumea din adâncuri. Am făcut până acum numai snorkeling, așa că ceva-ceva idei tot am, dar cel mai mult îmi soresc să-mi înving teama de apă. Mulțumesc pentru toate sfaturile!
Salutare, Angela! Mulțumim că ne urmărești aici și pe pagina de facebook. Dacă te-am inspirat să explorezi această lume minunată, înseamnă că proiectul nostru își atinge scopul. Abia așteptăm povestea ta pe barcaluizoe.ro. Dacă vrei să ne-o spui, bineînțeles. Când începi cursul?