Ce îți provoacă frică e un indiciu excelent despre care e următorul lucru pe care trebuie să îl faci.
Ralph Waldo Emerson
Am primit întrebarea “Ce îmi trebuie pentru snorkeling?” de la mai multe persoane care aveau în plan explorări subacvatice cu ajutorul acestui sport. Aș vrea să răspund aici, punctual la această întrebare, pentru toți cei care sunt la început într-ale snorkelingului.
Așa cum am scris și în alte articole, snorkeling-ul e un sport super la îndemână, deloc scump, mega benefic atât pentru corp cât și pentru minte, care se învață repede, necesită un echipament basic și deschide ușile unei lumi fascinante.
Așadar, ce îți trebuie pentru snorkeling? Cred că primul pas a fost deja făcut. Pentru că în primul rând îți trebuie informația cum că lumea subacvatică poate fi explorată prin acest sport (și nu numai).
Alte 5 elemente, dintre care nu toate sunt obligatorii, găsești mai jos.
1. Un strop de curaj și câteva tehnici
Am auzit adesea un blocaj legat de cum e să fii cu totul în apă. Am și scris despre frica de apă și cum să nu o transmiți mai departe.
Nu te speria! Înainte de a pleca în adevărate explorări, mai întâi te obișnuiești cu echipamentul de snorkeling la mal sau în piscină. Chiar e indicat să te împrietenești cu masca și tubul în apă mică, unde să te simți în siguranță.
Acolo e locul potrivit să îți observi respirația, să înveți cum scoți apa din mască sau din snorkel și să controlezi labele de înot. Sunt tehnici speciale care ar trebui exersate unde nu există pericolul ca o mișcare greșită să îți amenințe viața.
Abia după ce îți însușești corect tehnicile și te simți sigur pe tine te poți aventura în ape mai adânci. Curajul nu poate fi învățat sau cumpărat de la nimeni. Pentru tehnicile corecte de snorkeling ne puteți întreba pe noi sau puteți urmări video-uri explicative pe youtube.
Iar pentru tehnicile de diving puteți apela la una din școlile de pe litoralul românesc.
2. Tubul prin care respiri (sau snorkel)
E și el obligatoriu pentru a putea respira sub apă. Știu că sunt unele persoane care explorează lumea subacvatică fără tub. Fetița mea e una dintre ele. Să tot ieși la suprafață pentru aer mi se pare însă deranjant.
În afară de cazurile fericite (cum e Marea Roșie), unde apa e practic un acvariu natural populat cu o mulțime de pești exotici, e nevoie să rămâi cu atenția în apă ca să observi viața marină. Tubul de snorkeling îți oferă autonomia necesară.
Poți cumpăra tub de snorkeling (separat) de pe deja cunoscutele decathlon.ro, emag.ro, sportisimo.ro sau altele.
3. Masca de snorkeling
Bineînțeles că poți deschide ochii sub apă pur și simplu, fără masca special concepută pentru această activitate. Dar vei vedea totul în ceață. De asemenea, masca de snorkeling te protejează de anumite microorganisme care nu ar trebui să intre în contact cu ochii tăi sensibili.
În plus, măștile de snorkeling sunt concepute de așa natură încât să acopere și nasul. Astfel, elimini grija de a nu-ți intra apă în nas. El se simte bine și confortabil în spațiul conceput special.
Din proprie experiență îți pot spune că aproape uiți că există. Iar în cazul în care locșorul care îi e destinat se umple cu apă, există tehnici speciale pentru a o elimina. Poți achiziționa masca de snorkeling de la aceleași decathlon.ro, emag.ro și altele.
4. Costumul de neopren
Nu e obligatoriu, dar are câteva avantaje.
În primul rând îți protejează pielea de diverse situații neplăcute: contactul cu meduzele pișcăcioase și înțepăturile sau mușcăturile unor viețuitoare marine.
În al doilea rând, păstrează constantă temperatura corpului. Asta înseamnă că:
- poți explora ape cu temperatură scăzută
- poți explora mai mult timp decât ai fi făcut-o fără costumul de neopren
Există mai multe tipuri de costume de neopren pe care le puteți găsi detaliate într-un alt articol și pe care le puteți cumpăra de la trisport.ro, sportguru.ro sau decathlon.ro.
5. Labele de snorkeling
Nici ele nu sunt obligatorii. Dar dacă vrei să ai mai mult spor la înot, adică să înaintezi mai repede și să obosești mai greu, atunci labele îți sunt de folos.
Sunt practic o extensie a piciorelor cu care împingi mai multă apă odată. Recomand să încerci să te obișnuiești cu ele tot la mal sau în piscină. Pentru mine a fost frustrant la început. Pot spune că până am învățat să le folosesc, mai mult m-au încurcat decât m-au ajutat. Le-am respins mult timp dar ușor-ușor am învățat să le controlez și să le folosesc constructiv.
Îți las mai jos un filmuleț în care e explicată tehnica corectă de a pune și folosi labele de înot.
Ce spun alții că e necesar?
Am întrebat și membrii câtorva grupuri de facebook ce cred ei că trebuie pentru snorkeling. “Un loc interesant”, “un zbor la Marea Roșie” și “apă” au fost câteva răspunsuri. Pe celelalte le găsiți mai jos.
Am scris și despre unde facem scufundări în România.
Care sunt cele mai importante 5 beneficii ale snorkelingului.
Care sunt principalele diferențe între snorkeling, diving și free-diving.
Ce și unde avem școli de diving în România?
Pentru orice întrebări, ajutor sau feedback ne puteți scrie, ca întotdeauna la m.me/barca.lui.zoe
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
Foarte util! Mulțumesc pentru toate sfaturile, sunt utile oricăui pasionat de scufundări. Chiar și cele de suprafață și chiar celor care au făcut-o deja. Eu am facut snorkeling făă să știu nimic despre ce presupune. Mi-am luat o vestă de salvare pentru că nu știam să înot, mi-am pus masca și tubul și m-am băgat la apă. În Sharm el Sheikh am făcut-o prima dată și am fost șocată în modul cel mai frumos posibil. Acum mă pregătesc pentru cursul Padi sper ca între timp să învăț să înot. Btw, îmi place mult citatul de la început, mă motivează și mai mult!
Mulțumim, Angela! Yeey! Încă o pasionată a lumii subacvatice! Să ne mai spui cum e în explorări!