O minte calmă aduce forță interioară și încredere în sine.
Dalai Lama
De-a lungul timpului am întâmpinat situații înfricoșătoare în sesiunile noastre de snorkeling.
Mi s-a întâmplat să fiu atât de absorbită de lumea subacvatică încât să ajung să înot în apă de cel puțin 10 m adâncime și extrem de departe de mal.
Mi s-a întâmplat să îmi intre apă în tub și să am dificultăți la respirație.
Mi s-a întâmplat să fiu atât de obosită încât să găsesc cu greu resursele de energie să ajung la mal.
Mi s-a întâmplat să fiu obosită eu, dar mai ales Z❤️E mică, pe care a trebuit să o împing ușor ușor prin apă, până am ajuns să putem pune picioarele pe fundul mării în care înotam.
Din experiența acumulată vin cu cinci sfaturi de snorkeling pe care să le ții minte în timpul explorărilor subacvatice.
1 ~ Păstrează-ți calmul
Sfatul meu numărul 1 este să exersezi și să îți păstrezi calmul.
Oricare ar fi situația, să intri în panică nu te ajută. În timpul sesiunilor de snorkeling exersezi calmul în general. Este unul dintre principalele beneficii ale sporturilor subacvatice. Dar sunt situații, ca cele descrise mai sus când riști să îți pierzi firea. Sfatul meu e să nu o faci!
Panica te destabilizează. Îți dereglează ritmul respirator și bătăile inimii. De asemenea, în timpul unui atac de panică, mintea ta creează tot felul de scenarii cărora nu vrei să le dai curs. Deci orice s-ar întâmpla, sfatul meu numărul 1 în timpul sesiunilor de snorkeling e să îți păstrezi calmul.
Cum îți păstrezi calmul?
În primul rând, îți spui că totul este bine. Și chiar este. Orice problemă apare, are rezolvare.
Apa din tub poate fi suflată cu putere afară. Și dacă ești pe inspir, din experiență îți spun că niciodată (dacă nu te-ai scufundat) nu e tubul atât de plin cu apă încât să nu poți inspira. O faci ușor, căutând efectiv aerul. Dacă nu îți iese asta, atunci scoți capul din apă și tubul din gură. Inspiri, golești tubul și snorkel on.
Există și tuburi de snorkeling mai performante în care nu intră apa, chiar dacă te scufunzi. Poți găsi câteva modele pe decathlon.ro.
2 ~ Bucură-te fără să deranjezi
E foarte important să te bucuri și e și mai important să protejezi ecosistemul de care te bucuri. Iar ecosistemul subacvatic e foarte complex. O amforă pe fundul mării poate fi refugiul unei caracatițe, de exemplu. La fel cum o cochilie de scoică poate fi căsuța unui crab.
Înainte să cunosc această regulă, adunam scoici de pe fundul mării pe post de suveniruri și le depozitam în mâneca costumului de neopren. Asta până când am simțit că mă gâdilă ceva la încheietură. Un crab care dormea liniștit în scoica luată ca “suvenir” și-a scos cleștii încercând să evadeze.
Privind din alt punct de vedere, animalele marine au sistemele lor de apărare pe care le pun în practică doar dacă ceva le deranjează. De exemplu, calamarii și caracatițele pot scuipa cerneală iar peștele piatră care se camuflează sub formă de… piatră, otrăvește tot ce atinge. Nu mi s-au întâmplat astfel de orori, deci nu pot spune din experiență cum e. Ce pot spune însă e, pe cât posibil, nu atinge nimic.
3 ~ Obișnuiește-te cu echipamentul de snorkeling
Înainte să te aventurezi în ape adânci, fă exerciții de respirație prin tub și învață să folosești labele de înot în apa mică de la mal.
Nu vrei să te trezești în apă adâncă de câțiva zeci de metri că nu știi cum să calibrezi tubul sau nu ai poziția corectă de snorkeling. Oricât de mare ar fi entuziasmul, rămâi o perioadă în preajma malului sau al stâncilor astfel încât să poți accesa cu ușurință și rapiditate ancorele de siguranță.
4 ~ Folosește protecția necesară
Am mai scris că sunt pericole în mare de care te poți proteja cu ușurință. Folosește încălțăminte de înot să nu te rănești de pietre, corali sau arici de mare. Folosește costum de neopren ca să îți păstrezi constantă temperatura corpului și să nu suferi de pe urma înțepăturilor de meduze sau pești. Dacă încă îți e frică, dar vrei să te bucuri, poți folosi accesorii suplimentare despre care poți citi la finalul articolului Cu cine să faci scufundări în România.
Așa că, în funcție de marea pe care o explorezi (sunt unele mai safe și altele mai periculoase) ia cu tine protecția necesară.
5 ~ Păstrează-ți entuziasmul
Dacă începi să faci snorkeling în Marea Neagră șansele sunt mari să nu vezi atât de multe animale marine pe cât te-ai așteptat, în funcție de locul pe care îl explorezi. Caută stâncile și rămâi lângă ele. De asemenea, rămâi un timp îndelungat cu privirea și atenția în apă. Viețuitoarele marine din Marea Neagră au în general culoarea pietrelor, a algelor sau a nisipului. E specificul lor și asta le face cu atât mai fascinante. Dar când te aștepți mai puțin țâșnesc sub ochii tăi. Câteva zone pe care le recomand cu încredere sunt Cazino Constanța, Micul Golf din 2 Mai, Pescărie în Mamaia, Port Costinești. Pentru snorkeling, Marea Neagră din România poate fi începutul.
La 30 de kilometri de vamă, pe litoralul bulgăresc, în zona Tyulenovo, e o altă zonă superbă de snorkelit.
Iar Grecia, care e accesibilă chiar și ca destinație de weekend are locuri de snorkeling și diving spectaculoase.
Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să ai experiențe din cele mai frumoase și mai sigure în lumea subacvatică.
Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații scrie-ne la m.me/barca.lui.zoe
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
Superb prezentat
Mulțumim, Marian! Ne bucurăm că ți-a plăcut și sperăm că ți-a fost util 🙂
Ape limpezi!