fbpx

Cum mă ajută experiența de sub apă în starea de urgență?

”Nu uita! Îți trebuie puține lucruri ca să fii fericit!”

Marcus Aureliu

Sunt deosebit de recunoscătoare că am descoperit lumea subacvatică, și asta nu mai e un secret demult. Pe măsură ce viața aduce noi experiențe, observ din ce în ce mai mult cât de benefice mi-au fost momentele petrecute sub apă. De câteva săptămâni deja, în România și în lume s-a instalat panica. Treptat, dar sigur, majoritatea oamenilor au adoptat un comportament irațional din cauza senzației de pericol iminent. Din păcate, aceasta este susținută atât de televiziuni cât și de postările din social media.

Coronavirus ne-a pus față în față cu realitatea: oricât de puternici ne-am simți, o formă de viață invizibilă ne poate dărâma. Președintele României a decretat stare de urgență. Pandemia ne-a scos din ritmul alert în care eram obișnuiți să trăim și ne-a obligat la o perioadă de repaos. Chiar această măsură e demnă de a declanșa panica. ”Mi-e frică!”, ”Sunt foarte îngrijorat/ă din cauza situației!”, ”Mă sperie ce se întâmplă!”, ”Mă frământ în interior!”, ”Mă trec gânduri sumbre!”, sunt expresii pe care le aud mai des ca niciodată în ultima vreme.

Soluția? Respirația!

Dar cum să respirăm calm într-o astfel de situație, poate vă întrebați. Iar răspunsul l-am învățat pe sub apă: respirând lung. Respirația lungă ajută la păstrarea calmului. Respirația scurtă înseamnă panică. În timpul activităților subacvatice în primul rând mi-am conștientizat respirația. Am avut ocazia să o aud, să o observ și apoi să o modelez astfel încât să mă ajute cât mai mult. Așadar, exercițiile de respirație pe care le-am exersat pe sub apă m-au ajutat să adâncesc respirația. Astfel, ritmul cardiac și tensiunea arterială sunt reduse. Sistemul nervos se calmează, concentrarea crește și stresul este redus. Ca să ajung la ritmul corect de respirație am în minte o persoană care sforăie. Video-ul de mai jos ar putea ajuta.

Self-therapy cu pești

La câte peisaje subacvatice am avut șansa să văd, îmi pot aplica oricând o terapie cu pești. Studiile efectuate la sfârșitul anilor ’80 arată că privitul peștilor reduce stresul și ajută în cazul insomniilor sau a presiunii arteriale ridicate. Cercetătorii au ajuns la concluzia că mișcarea peștilor este extrem de liniștitoare pentru ochiul și psihicului uman. Ei au observat că prezența unui acvariu plin cu pești dintr-o încăpere pot schimba considerabil reacțiile persoanelor rezidente. Persoanele în vârstă participante la studiu au arătat o îmbunătățire a tensiunii arteriale și s-au dovedit a fi mult mai relaxate. Copiilor incluși în studiu li s-a reglat hiperactivitatea. Acum, vă rog să vă imaginați că activitățile subacvatice se fac în acvariile naturale ale Planetei. Evident, viața este mult mai bogată decât într-un acvariu de apartament, oricât de mare ar fi acesta. Surprizele pot apărea oricând. Și ce surprize!!! În video-ul de mai jos îți poți face o idee. Music ON! Și respirația corelată. 🙂

Tehnologia – ca binecuvântare

Încerc pe cât posibil să mă apropii de lumea subacvatică cu toate mijloacele pe care le am la dispoziție. Tehnologia ajută mult în sensul acesta. Pentru activitatea #ecoUsubacvatic – Lumea subacvatică e pentru toți, în cadrul căreia am vorbit până acum cu cel puțin 900 de elevi despre lumea subacvatică și responsabilitatea ecologică din mâinile fiecăruia, am văzut lumea subacvatică prin ochelari VR. A fost atracția activității. Toți copiii au fost super încântați de experiență. Adevărul e că și mie mi-a plăcut cum am văzut. Tehnologia VR ne apropie cu un pas de realitatea obiectivă. Folosim, de exemplu, video-ul National Geographic de mai jos. Care pe ochelari VR arată cu totul și cu totul altfel.

Cât costă o pereche de ochelari VR?

Am găsit și până la peste 2000 lei. Am testat mai multe perechi, nici unele mai scumpe de 90 lei, pentru că nu am găsit în magazinele pe care le-am vizitat. Nu pot spune că există vreo diferență remarcabilă între ele, deși au prețuri diferite. Nici copiii nu au remarcat mari diferențe. Am concluzionat cu toții că realitatea obiectivă e net superioară tehnologiei existente. Dar cum doar 1 persoană din 9 e suficient de norocoasă încât să rămână izolată pe malul unui acvariu natural, restul pot aduce lumea subacvatică și beneficiile ei extraordinare într-o cutie de 20×30 cm, la ușa apartamentului, în stare de urgență. Copiii cu siguranță vor fi încântați să descopere lumea și în felul acesta. YouTube-ul e gratis, la dispoziția tuturor. Și să fie ultima achiziție și tot se merită din plin.

Îți mai pot fi de folos și articolele despre:

Ce este snorkeling?

Frica de apă și cum evităm să o transmitem copilului nostru.

Top 5 beneficii ale snorkeling-ului.

Nu uita să îți pui în bagaj ce îți trebuie pentru snorkeling.

Citește și alte sfaturi pentru când practici snorkeling.

Ape limpezi! 🙂

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *