“Învaţă repede din greşelile altora, că nu o să ai timp să le faci tu pe toate”
Sigmund Freud
De câte ori nu am auzit în copilărie că e mai bine să învăț din greșelile altora… Dar până să învăț din ele trebuie să le cunosc. Și cum am început să practic sporturile subacvatice pe cont propriu, fără să citesc prea multe despre asta, am făcut de-a lungul timpului greșeli care mi-au umbrit experiența. Îți scriu cele mai frecvente 5 greșeli de începător în diving (le-am bifat pe toate) tocmai ca să le eviți și să te poți bucura la maxim de #explorările subacvatice.
1. Graba (strică treaba)
Nu te grăbi să ții pasul cu diverii experimentați. Ei au deja mult antrenament în spate și poate se simt în apă mai confortabil decât pe uscat. Acordă-ți timp să te acomodezi cu echipamentul. Reamintește-ți pașii pe care trebuie să îi urmezi de-a lungul scufundării. Odată ce ai intrat sub apă adâncește-te încetișor și egalizează presiunea la fiecare metru parcurs. Asigură-te că flotabilitatea e optimă. Relaxează-te! Un diver bun e relaxat și se bucură de experiență mai degrabă decât de depășirea unor limite. Forțarea (în orice sens) provoacă de cele mai multe ori accidentele așa că oricât de mare ar fi entuziasmul, rămâi în slow motion.
Această greșeală aproape m-a costat întreaga scufundare. Am fost atât de grăbită să trec de skills și să ajung în adâncime, încât în mintea mea eram deja la 6 metri adâncime în timp ce exersam refixarea detentorului. Când am revenit cu mintea la ce făceam a fost deja mult prea târziu. M-am speriat îngrozitor și am fost nevoită să ies rapid la suprafață.
2. Nu am investit în echipament
Nu neaparat că nu am investit în echipament, dar mi-am zis să nu îl mai car după mine atât timp cât există nenumărate la centrul de scufundări. Deci investiția era de energie. Am primit un neopren mic în care m-am acomodat greu. Zoe mică a ratat scufundarea pentru că al ei era atât de strâmt încât nu putea să respire lejer și a ieșit după câteva minute.
Așadar, dacă îți place mult diving-ul și vrei să te scufunzi mai mult de o dată pe sezon, fă o investiție și cumpără-ți propriul echipament. Va fi prietenul tău de nădejde în apă unde e musai să te simți confortabil. În plus, vei ajunge să cunoști bine unde e plasat fiecare element al echipamentului, ceea ce va fi un mare avantaj în situații limită care pot apărea sub apă. Padi.com spune că să ai propriul echipament e la fel de important și confortabil cu a conduce propria mașină vs. una închiriată/ împrumutată. Dacă îl întreții corect îl poți folosi ani buni. Echipamentul de diving însă nu constă doar în neopren. El poate fi achiziționat pas cu pas, până vei avea unul complet.
3. Nu am pus întrebările la care nu aveam răspuns
Știu așteptarea celor din jurul nostru (și uneori a noastră față de noi) cum că trebuie să înțelegi din prima sau chiar să știi deja. Și mai știu că uneori ne poate fi atât de rușine că nu am înțeles sau avem întrebări suplimentare încât preferăm să le ținem pentru noi decât să fim judecați pentru “stupizenia” noastră. Însă sub apă nu poți vorbi. Limbajul e format din câteva semne și atât. Și dacă te trezești acolo că nu știi ceva, în cel mai rău caz trebuie să ieși la suprafață împreună cu cel puțin o altă persoană. Eu am fost incomodată în timpul scufundării de lipsa unor răspunsuri. Nu m-am bucurat 100% din cauză că nu am insistat mai mult cu întrebările.
4. Am făcut prea multe lucruri deodată
Sunt oricum multe lucruri de făcut într-o scufundare: să reglez flotabilitatea, să reglez presiunea, să urmăresc ce se întâmplă în apă, să monitorizez nivelul aerului, să nu pierd contactul cu grupul… Așa că am decis să mă rezum la strictul necesar (de cele mai multe ori doar să mă bucur) și să las pentru alții suplimentarele de genul foto și video.
5. Am lăsat să treacă prea mult timp între scufundări
Din păcate, clima din țara noastră nu permite scufundări decât 3, maxim 4 luni pe an. Deși am căutat să fie cât mai dese, totuși, uneori am lăsat prea mult timp să treacă între scufundări astfel, am uitat chiar și basic-urile. Ce nu am uitat niciodată a fost experiența incredibilă de sub apă. Sunt mai multe grupuri online de pasionați de diving. Înscrie-te în ele și vei rămâne conectat inclusiv la excursiile de diving organizate.
Citește și despre care sunt școlile de diving din România și care sunt profesioniștii de la care poți învăța tainele scufundării.
Care sunt principalele sfaturi pe care le-aș da pentru sesiunile de snorkeling.
Ce îți trebuie pentru snorkeling și care sunt beneficiile sporturilor subacvatice.
m.me/barca.lui.zoe
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.