fbpx

5 meserii subacvatice – diving-ul e și muncă, nu doar fun

“La școală m-au întrebat ce vreau să devin când o să fiu mare. Le-am răspuns: Fericit. Mi-au spus că nu am înțeles cerința. Eu le-am spus că ei nu înțeleg viața”

John Lennon

Doctor, avocat, pompier, polițist, croitoreasă, învățătoare, arhitect, musafir și câte alte meserii nu am auzit de-a lungul timpului din gurile celor mici? Și cred că cu toții sperăm (inconștient) ca meseria pe care ne-o alegem (teoretic pentru tot restul vieții) să facă sens cu valorile și talentele noastre cele mai puternice. Ideal așa ar fi… În felul acesta am putea aduce o contribuție reală societății.

Dacă îți bate inima pentru apă, călătorii, viața subacvatică, nu o ignora. Poți trăi chiar frumos împăcând-o cu rațiunea și contruindu-ți o meserie subacvatică. Mai jos îți las 5 idei. La care îți bate inima mai tare?

1. Instructor de diving

E combinația dintre pasiunea pentru apă și visul bunicii de a deveni profesor/ profesoară. Implică cel puțin aceeași responsabilitate ca meseria de profesor, poate cu diferența că toții elevii tăi vor fi pasionați de ceea ce urmează să învețe. La cursurile de diving nu te trimite nimeni cu forța ci mergi de bună voie pentru eperiențe de neuitat. În plus, pe măsură ce îți construiești un CV în domeniu, poți explora mările și oceanele planetei fiind plătit pentru asta. Practic, cele mai frumoase și exotice destinații au cel puțin un centru de diving pentru doritori. În plus, să înveți alți oameni cum să acceseze responsabil o lume atât de frumoasă, pot să spun că e o onoare.

2. Scafandru salvator

Acest job li se potrivește mai ales celor care au ca valori și înclinații puternic altruiste. Scafandrii salvatori sunt trimiși la peste 60 m adâncime pentru a căuta şi recupera obiecte şi persoane aflate în mediul subacvatic, cercetează mediul subacvatic și uneori culege și înregistrează informaţii legate de diverse obiective. Deci o poți privi ca pe alternativa udă a polițistului, pompierului, medicului, asistentului medical și a altor meserii din acestă categorie. E o muncă grea, dar cu satisfacții pe măsură.

Photo credit: divecenter.com/

3. Fotograf subacvatic

Dacă ai puțin simț artistic și înveți să stăpânești tehnologia subacvatică, poți deveni cu ușurință fotograf subacvatic. National Geografic, Animal Planet și alte instituții media de renume caută în permanență cadre surprinzătoare din mediul acvatic. De asemenea, centrele de diving au și ele nevoie de fotografii de calitate care să le reprezinte. Există cursuri speciale (pe lângă cele de scufundări) organizate chiar de centrele de diving din România. Obligatoriu trebuie să fii îndrăgostit de tot ce mișcă sub apă. Și uneori să ai ochi pentru ce nu mișcă. Pentru că animalele marine au adesea obiceiul de a sta nemișcate și camuflate.

Sursa foto: scuba-monkey.com

4. Model subacvatic

Și cum orice artist are nevoie de muza lui, bineînțeles nu aș putea ignora mesera de model subacvatic. Să fii model nu e simplu nici în lumea noastră, aeriană. Zeci de ore de machiaj și coafură, lumini artificiale care îți bat în ochi, mișcări repetitive… Să fii model subacvatic necesită niște skill-uri în plus. Modelul trebuie să facă în așa fel încât să pozeze relaxat, aratând excelent sub apă. Abilitatea de a rămâne calm/ă și zâmbitor/ zâmbitoare în timp ce îți ții respirația sub apă pe perioade mai lungi ți-ar putea aduce un job la care nu multă lume se înghesuie. Dar dacă ai ca pasiune lumea subacvatică, atunci pentru tine va fi floare la ureche!

Sursa foto: thisweekinphoto.com/

5. Arheolog marin

Pentru un astfel de job îți trebuie pasiuni ca istoria și știința și în special cele subacvatice. Îți vei petrece timpul explorând epave, orașe scufundate și alte locuri care ne-ar putea explica mai multe despre trecutul nostru. Terenul tău de joacă poate fi în România (și probabil vei culege probe din vechea Atlantida), Grecia (și vei aduce la suprafață povești vechi de mii de ani) sau orice altă zonă bogată în mistere neelucidate încă.

Sursa foto: philadelphia.cbslocal.com

Am scris și despre care e diferența între snorkeling, free-diving și scuba diving.

Care e echipamentul pentru snorkeling

Ce pericole întâlnești în mare și cum să te protejezi.

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *