fbpx

Cele mai bune 5 plaje de snorkeling și diving în Creta

“Vechii greci numeau mintea subconştientă: inima spirituală a omului.”

Bob Proctor

De multe ori în #explorările noastre am folosit mai degrabă mintea subconștientă decât pe cea conștientă. Ghid bun ne-a fost inima spirituală care ne-a purtat pașii prin locuri neașteptate.

Prima insulă vizitată în două Zoe a fost spectaculoasa Creta. Cu sinceritate am scris mai sus că inima spirituală e cea care ne ghidează mai mult decât orice rațiune și rareori mă documentez înainte să vizitez un loc (uneori îmi pare rău). Nu vreau să bifăm obiective turistice ci mai degrabă să descoperim locurile în care ajungem dincolo de vitrine, indicatoare și mulțime. Așa că acum 8 ani am plecat în Creta fără să am habar de nimic iar locul în care am ajuns a fost instant poreclit “in the middle of nowhere” pentru că așa mă simțeam acolo.

Cam în același stil am vizitat și celelalte 9 insule și partea continentală a Greciei.

Pentru #explorarea de la sfârșitul lui aprilie am decis să fac puțin research. Nu neaparat ca să bifez, dar n-aș vrea să ratez vreun loc bun de snorkeling și diving. Creta e o insulă destul de mare și să faci rezervări în zona nepotrivită poate implica câteva consecințe nedorite. Știu asta din experiența anterioară.

Despre cum a fost experiența de acum 8 ani puteți citi (la un moment dat) aici.

Evident, ca recomandare generală avem prezența rocilor. Am mai scris că peștilor le place lângă pietre și corali pentru că acolo își găsesc hrana. Așadar, recomandate ca fiind cele mai bune locuri de snorkeling avem următoarele.

Plaja Almyrida

Plaja turistică, cu ape mici, perfecte pentru copii. Are o parte stâncosă, ceea ce o face potrivită de snorkeling. E situată în partea nord-vestică a insulei, la 25 kilometri vest de Chania (cu aeroport).

Plaja stâncoasă Elounda

Ahhh… Să faci plajă pe stânci nu e pentru oricine o experiență plăcută. Noi, în România suntem răsfățați cu nisip fin în aproape toate stațiunile. Dar, din nou, avantajul stâncilor îl reprezintă bogăția vieții subacvatice. Așa că Elounda pare chiar plaja pe care o căutăm. Situată între Agios Nikolaos (de care ori îmi amintesc vag, ori e un nume comun în Grecia) și Elounda, în apropiere de Shisma, e această micuță plajă stâncoasă. Satul de azi a fost construit pe orașul antic dorian al lui Olous. Ruinele fostului așezământ pot fi văzute sub apă. (Asta sună foarte interesant. N-am mai văzut un oraș scufundat până acum). Apele sunt limpezi și cristaline.

Plaja Voulisma

E prezentată ca fiind una din cele mai frumoase plaje din Grecia. Nu știu cine s-ar încumeta la un astfel de top, eu cu siguranță nu. Nisipul e auriu și stâncile sunt prezente. Apa cristalină și limpede. Situată în partea de nord est a insulei, în Golful Mirabello, pare a fi bună de explorat.

Plaja Elafonissi

O plajă specială pe care într-adevăr, mi-ar plăcea mult să o descopăr. (LE: chiar merită explorată. S-a ridicat mult peste așteptări.) Are nisipul roz și aparent subacvaticul e fabulos. E o plajă destul de sălbatică și la o depărtare considerabilă de o așezare umană. Nu beneficiază de facilități specifice turiștilor. Se află în sud-vestul insulei.

Plaja Matala

Matala Beach nu doar că e lăudată, dar din fotografii pare interesant de explorat. Plaja e înconjurată de nenumărate peșteri, care se pare că au fost săpate ca cimitir roman și bizantin. În anii ’60-’70 a reprezentat loc de refugiu pentru hipioții care decideau să se retragă din lumea materialistă. Joni Mitchell, Cat Stevens, Bob Dylan și Janis Joplin au fost câțiva dintre artiștii care și-au găsit inspirație pe această insulă în perioada hippie. Câteva epave ale unor vase din perioada romană sunt și ele un motiv pentru care nu aș rata această plajă. Probabil și cel mai bun loc de diving.

Toate aceste locuri le-am explorat cu un echipament basic de snorkeling care costă în jur de 40 de lei și este suficient de mic încât să poată fi luat într-un bagaj mic.

Citește și detalii despre echipamentul pentru snorkeling.

De asemenea, cred că e important să știi ce pericole întâlnești în mare și cum să te protejezi.

Dacă te interesează și alte locuri faine de snorkelit și scufundări în Grecia explorate de noi poți merge la articol.

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe


2 thoughts on “Cele mai bune 5 plaje de snorkeling și diving în Creta”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *