Printre peștii interesanți de care ne-am bucurat în Marea Roșie sunt și peștii-papagal. Mai puțin cunoscut decât rechinii, pisicile de mare, delfinii sau chiar anemonele, peștele papagal a strârnit interesul comunității Barca lui Zoe, așa că am decis să investigăm animalul și să tragem niște concluzii. Cred că merită citit până la sfărșit. Veți descoperi lucruri foarte interesante despre viața acestor minuni ale naturii.
Știați că peștii-papagal…
1. Pot mesteca până la 5 tone de corali anual. Această performanță e susținută de cele două seturi de dinți. Cei dinspre exterior sunt sudați în formă de cioc (de unde și denumirea de pește-papagal) și le permit să radă bucăți de corali. Cei dinspre interior zdrobesc hrana înainte de a fi înghițită.

2. Unele specii de pești-papagal își construiesc un cocon de mucus în care dorm pe timpul nopții, ca într-un sac de dormit. Oamenii de știință cred că acestă tehnică e folosită pentru a ține prădătorii departe prin camuflarea mirosului. Alți oameni de știință văd această tehnică mai mult ca pe un sistem de alarmă și protecție fizică.

3. Setul de dinți dinspre exterior conține printre cele mai dure biominerale de pe Pământ. Această compoziție face ca dinții care au dat denumirea acestui pește să fie mai duri decât cuprul, aurul sau argintul.Pentru o parte din plajele nisipoase ar trebui să le mulțumim peștilor-papagal.

4. Ei transformă anual 1 tonă de corali în nisip. Practic, peștii-papagal mănâncă algele care cresc pe corali. În timpul meselor însă, mestecă și bucăți de coral care sunt digerate și transformate în particule fine de nisip. Acestea sunt mai apoi eliminate de peștele-papagal. Vorbind pe șleau, sunt șanse mari ca nisipul alb și fin de pe plajele exotice să fie excremente de pește-papagal.

5. Peștii papagal cuprind toate speciile din familia Scaridae, inclusiv cei cu capul țuguiat, curcubeii sau varietățile de prințese. Există 90 de specii de pește-papagal care pot fi găsite în mările și oceanele tropicale și subtropicale. În general trăiesc în bancuri de câteva zeci de indivizi și sunt conduși de un mascul dominant care și-a câștigat rolul schimbându-și sexul după moartea supermasculului anterior. Un pește-papagal își poate schimba sexul chiar de mai multe ori într-o viață.

Unde poți întâlni peștii-papagal
În Marea Roșie ne-am bucurat din plin de peștii-papagal. Trăiesc în bancuri foarte aproape de uscat. Plaja nu are nisip fin deci posibil să nu fie în număr suficient de mare încât să ne încânte cu opera lor de artă. 🙂
De ce ne place Marea Roșie?
De ce ne plac sporturile subacvatice?
Am scris și despre 3 pericole des întâlnite în Marea Roșie și cum își găsesc rezolvare.
Fotografii de la ultima noastră explorare în Marea Roșie.
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe