“Mama este începutul tuturor începuturilor”
Grigore Vieru
mamă – sf [At: PSALT. HUR. 21/25 / V: (îvp) mumă, (înv) îmă (S și:îmmă), (20) mamare / G-D: mamei, mamii (îvp) mămânii (în textele rotocizante) măriei, mamelor (îvp) mămănilor / Pl: mame, (îvp) mămâni /E:mlmammacf alb ëmë] 1 Femeie, considerată în raport cu copiii ei.
Definiția din dexonline.ro nu cuprinde nici măcar un procent din semnificația conceptului de mamă. Pentru că mamă, înainte de toate, e un concept, definit mai degrabă de trăiri, de vise, de realitate, prezent sau trecut, suferințe și dragoste.
Pentru mine, 8 Martie este în primul rând “Ziua Mamei”, aproape niciodată “Ziua Femeii”.
Mama mi-a încălzit copilăria și cuibul până am fost pregătită să zbor cu aripile puternic antrenate, în primul rând de ea, și abia apoi de toți ceilalți. Și tot ea, instinctiv, mi-a ademenit simțul curiozității și mi-a deschis ușa larg înspre MINUNE. Minunea vieții!
Apoi am devenit mamă la rândul meu și Universul a început să capete alte sensuri decât avea înainte de această experiență absolută.
Să fii mamă sub apă nu e mai ușor. Înconjurate de tot felul de pericole, cu un instinct care depășește orice rațiune, mamele din adâncuri au dezvoltat strategii uimitoare de protecție a pruncilor iar uneori prețul plătit pentru perpetuarea speciei e propria moarte.
Citiți mai jos despre 5 super-mame din lumea subacvatică și stilul lor de parenting.
1. Mama completă – Peștele Clown
Mama lui Nemoooo! Îl lăsați pe Nemooo să iasă afară? 🙂
În viața reală, mama pește clown e o mamă fericită. Beneficiază în totalitate de suportul tatălui lui Nemo de la pregătirea cuibului și până când micuții bebeluși ies din ouăle depuse.
Cei doi pești clown viitori părinți caută în primul rând locul perfect pentru depunerea ouălor într-o anemonă. Apoi îl curăță cu meticulozitate pregătind astfel cuibul pentru viitorii urmași. Își acoperă corpurile cu mucus protejându-se astfel de substanța otrăvitoare de pe petalele anemonei.
Odată ouăle fertilizate, viitorul tată pește clown curăță ouăle până când micuții decid că sunt pregătiți să-și scoată năsucurile în această nouă lume.
Mama pește clown preia sarcinile îmediat ce micii peștișori au ieși din ou.
Ea își mișcă constant înotătoarele, asigurând apă proaspătă bogată în oxigen puișorilor ei. Astfel, îmbunătățește semnificativ șansele de supraviețuire ale noii generații de pești clown.

2. Mama eroină – Caracatița Gigant
De câte ori nu ne dorim, ca mame, să avem tentacule în loc de mâini, ca să le putem face pe toate??
Să ne ținem toți copiii odată în brațe și să îi mângâiem în mod egal, să spălăm vase și să amestecăm în mămăligă, să prindem punga de făină pe care mititelul tocmai a dărâmat-o în goana lui după coada pisicii, să stingem focul la friptura care începe să miroasă a ars, să întindem rufele proaspăt spălate, să strângem hainele împrăștiate și piesele de lego, să mergem cu mânuța școlarului caligrafic pe spațiile punctate, să… toate celelalte în același timp?
Ei bine, puii de caracatiță gigant nu beneficiază de tentaculele mamei lor, în ciuda dimensiunilor de peste 3 m, pentru că aceasta moare imediat după ce puii ies din găoace.
Timp de 6 luni, mamele caracatiță gigant sunt atât de dedicate îngrijirii celor 100.000 de ouă care vor asigura perpetuarea speciei încât uită să se hrănească sau să aibă grijă de ele.
Astfel, imediat după ce și-au văzut puii vii, ieșind din ou, aceastea mor. În glorie? Oamenii de știință nu au un răspuns la ultima întrebare, însă au observat pe fundul Oceanului Pacific o specie de caracatiță chiar mai dedicată.
Ea își îngrijește ouăle timp de 4 ani și 5 luni cu aceași grijă și sacrificiu. Aparent, cu cât ouăle sunt îngrijite mai mult timp, cu atât puii sunt mai pregătiți să înfrunte viața, cu toate pericolele ei.

3. Mama forever – Balena Ucigașă
Balenele ucigașe nasc un singur pui o dată la 5-10 ani. Sarcina durează între 10 și 18 luni. Riscul mortalității este foarte ridicat în special în primul an de viață, motiv pentru care mama orcă veghează asupra puiului ei 24/ 24, asigurându-i protecție și lapte pe săturate.
În unele cazuri, puii de orcă sug de la mamă chiar și după ce aceasta nu mai are lapte.
Balenele ucigașe își cresc copiii până aceștia sunt independenți și își pot continua viața pe cont propriu.
În cazul speciei Bigg, separarea între mamă și pui se face atunci când cel din urmă a ajuns la vârsta împerecherii. El părăsește astfel mama pentru o nouă familie.
Specia de balene ucigașe resident trăiesc în familie, copil-mamă-bunică-străbunică-stră-străbunică, pentru tot restul vieții. Totuși, puii de orcă din această specie se distanțează puțin de mamele lor pentru a se împerechea.
4. Mama “Eu te-am făcut, eu te mănânc” – Peștele Cichlid
Mama pește Cichlid are o metodă inedită de a-și proteja icrele. Ca să le ferească de poftele sau nevoile prădătorilor, această super-mamă își adună toate ouăle în gură, unde le “clocește” timp de 4 săptămâni fără riscul de a le înghiți.
Ouăle sunt în exclusivitate îngrijite de mamă după ce au fost fertilizate de mai mulți masculi. Puii proaspăt veniți în lume rămân sub inedita protecție maternă câteva zile, până când mama simte instinctiv că ocrotirea ei nu mai este necesară.
Totuși, aceștia caută protecție în gura mamei timp de mai multe săptămâni, timp în care protectoarea se înfometează uneori până la moarte.
5. Mama comunicativă – Delfinul
Mamele Homo Sapiens nu sunt singurele care le vorbesc copiilor încă din timpul sarcinii.
Oamenii de știință au observat că mamele delfin încep să le cânte puilor nenăscuți cu câteva zile înainte de travaliu.
Studiile recente vin cu ipoteza conform căreia, educația puilor de delfini începe încă din timpul maternității, când viitoarea mamă își învață puii un sunet-amprentă pe care li-l cântă înainte de naștere și timp de 2 săptămâni după aceasta. În tot acest timp, ceilalți delfini din grup rămân în tăcere.
Aparent, acest sunet reprezintă identitatea mamei. După primele 2 săptămâni de la naștere, mamele delfin se opresc din a-și cânta propriul nume.
Ceilalți membri ai grupului încep să își fluiere propriul sunet.
În jurul vârstei de 2 luni, puiul de delfin este pregătit pentru propria-i semnătură auditivă.
Un alt lucru interesant despre mămicia la delfini este că fiecare mamă are un stil diferit de parenting.
De ce ne plac atât de mult sporturile subacvatice? Află 5 beneficii ale snorkeling-ului și hai să ne vedem sub apă.
Te-ai întrebat vreodată de ce Marea Roșie e roșie? Găsești câteva răspunsuri în articolul nostru.
Despre 3 pericole des întâlnite în mare și cum își găsesc rezolvare găsești informații aici.
Fotografii de la ultima explorare în Marea Roșie poți vedea aici.
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe