fbpx
snorkeling Constanta

Cum să nu obosești când înoți sau faci snorkeling?

“Nu te îneci pentru că ai căzut în apă, te îneci pentru că rămâi sub apă”

Paulo Coelho

De-asta spun că e foarte important să ne păstrăm calmul orice s-ar întâmpla. În timpul snorkeling-ului, atât inspirația cât și expirația trebuie să fie lungi. Pentru persoanele care respiră mai rapid (și mai scurt) recomand ca acesta să fie unul din primele exerciții: controlul respirației. Și poate cel mai simplu având în vedere că sub apă, e o liniște absolută și tot ce auzi e propria respirație. În general nu o percepem din punct de vedere auditiv, decât dacă e zgomotoasă (ca atunci când sforăim). Apropo, știați că denumirea sportului snorkeling vine de la nemțescul schnarchen care înseamnă a sforăi? Cam așa se aude respirația noastră sub apă. Mie nu mi s-a întâmplat să aud pe cineva că sforăie repede. Oamenii sforăie relaxat în timpul somnului. Tu îți amintești să fi auzit pe cineva sforăind? Acela e ritmul potrivit.

Ritmul de sforăit

Surprize pe sub apă

Respirația poate accelera dacă ceva neprevăzut se întâmplă. Surpriza apare atunci când percepem ceva ce nu anticipasem. De exemplu, când nu ne așteptăm, intră apă în tub. Ce e de făcut? Ne păstrăm calmul și expirăm cu putere. Dacă nu reușim să golim tubul de apă în acest fel, atunci ieșim la suprafață, îl scoatem din gură și îl golim răsucindu-l. Altă surpriză care ar putea apărea e să vedem vreo vietate marină. În cazul în care ne sperie, tot cu calm, ne îndepărtăm de ea. Iar dacă ne încântă, recomandarea mea e să păstrăm bucuria în suflet până terminăm explorarea. Orice efort suplimentar facem (și să ieșim din poziția de plută și să ne menținem la suprafața apei e un efort suplimentar), ne obosește.

Ce mă ajută în situații limită?

Mi s-a întâmplat să fiu furată de lumea subacvatică și să ajung foarte departe de mal. Mi-aș fi dorit atunci să am două accesorii suplimentare: labele de snorkeling și pluta de siguranță. Fără ele mă simt uneori goală, singură și neajutorată. Nesigură pe mine (știu că nu ar trebui). Le-am evitat ani de zile, cu încăpățânare. Când auzeam de labele de înot mi se ridica părul măciucă. Însă după ce le-am folosit de câteva ori, m-am obișnuit cu ele și le-am simțit rostul, nu le-aș mai fi dat jos din picioare. M-aș fi culcat cu ele, ca un copil cu cadoul de la Moș Crăciun. Acum labele de înot și pluta sunt sfinte. Chiar dacă nu le pot lua cu mine în toate călătoriile, cumpăr unele de la fața locului. Ce am descoperit despre fiecare?

Labele de snorkeling

Labele de snorkeling – sunt un accesoriu suplimentar în echipament, dar de mare folos. M-am bucurat de lumea subacvatică liniștită peste 7 ani fără a le simți lipsa. Iar acum, după ce am început să le folosesc, le înțeleg rostul. În primul rănd îmi permit să fiu mai eficientă în apă. Nu mai am nevoie să folosesc mâinile deloc. Îmi oferă o propulsie considerabilă. Iar în caz că suntem prinși de un curent, labele de înot ne pot salva viața. De asemenea, acest accesoriu suplimentar, de multe ori ignorat, ne ajută să ne scufundăm cu rapiditate. Și ne salvează energie. Am descoperit că sunt și o formă de protecție împotriva loviturilor de stânci/ corali și a aricilor de mare, în locul papucilor de snorkeling.

Photo by Marius Vajoaica (underwater photographer)

E adevărat, achiziția unei perechi de labe de înot implică niște costuri suplimentare. Prețurile variază între 30 și câteva sute de lei. Alegerea lor se face în funcție de mai multe criterii, pe care le voi detalia cu altă ocazie. În prezent eu folosesc cu spor cea mai ieftină variantă de pe piață – 36.90 lei. Deocamdată îmi satisface nevoile de siguranță, confort și rezistență. Dacă încă nu ați achiziționat un echipament de snorkeling, vi-l recomand pe cel cu labe. Cumpărat în set ajunge chiar mai ieftin. Iar dacă de la acțiunea #ecoUsubacvatic ați plecat cu un echipament basic, îl puteți completa.

Un echipament de snorkeling potrivit

Placa de înot

Placa de înot – nu e nici ea obligatorie dar mie mi se pare utilă din câteva puncte de vedere. În primul rând oferă un plus de siguranță. Parcă nu mai ești singur la snorkeleală. E și pluta acolo, pentru orice eventualitate. Și un alt motiv care mi se pare important e că se vede la suprafața apei. În diving se folisește baliză de semnalizare. Eu folosesc o placă de înot cu aceste două funcții: de siguranță și semnalizare. De cele mai multe ori nu sunt situații care să facă pluta de înot utilă. Uneori mă gândesc că o car degeaba și nu o mai iau. Dar exact atunci când nu o folosesc se întțmplă câte ceva. Cel mai neplăcut eveniment a fost când o barcă aproape s-a urcat pe mine. Eu snorkeleam liniștită și fericită lângă o plajă și skipper-ul bărcii nu m-a văzut. A plecat ușurel de la mal, cu motorul rulând civilizat. Dar te poți pune, tu, om mic, cu cei 200 cp care împing o barcă? M-am ales cu o vânătaie și o julitură după întâlnirea asta. Și doar pentru că pluta de înot mi s-a părut inutilă.

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *