Viața este un pictor neobosit care are de fiecare dată la dispoziție pânza potrivită, pensula sau culoarea.
Cristian Lisandru
Am călătorit în lung și în lat de-a lungul coastelor mărilor și oceanelor de pe 3 continente. Am făcut o mulțime de greșeli și cu fiecare decizie proastă pe care am luat-o, am încercat să învăț o lecție și să fac mai bine data viitoare.
Călătoriile noastre sunt la polul opus unei clasice vacanțe all inclusive. Noi ne punem rucsacul în spate și de multe ori nu avem nimic organizat în afară de biletul de avion dus, pentru că pentru noi, cel mai important e să avem ocazia să explorăm tot ce ne iese în cale. Nu ne interesează câtuși de puțin să bifăm obiective turistice și le trecem pragul doar dacă ne ies în cale. Călătoriile noastre sunt mai mult despre apă, autocunoaștere și experiențe unice care să ne împingă limitele confortului. De obicei petrecem minim 3 săptămâni departe de casă și ne mișcăm în permanență.
De la un bagaj de aproape 2 m înălțime
În prima călătorie am avut pentru mine și Zoe mică (atunci de 4 luni) un bagaj înalt de 1,75 m. Totul mi se părea important, însă am constatat că multe din obiecte nu au fost folosite nici măcar o dată. Așa că pentru următoarea călătorie am redus bagajul, dar mi-am pus în picioare niște pantofi cu toc de 10 cm. (Și acum râd de felul în care prioritizam lucrurile). Apoi am început să îmi fac viața mai ușoară și să car obiectele pe care le consideram necesare într-un troler, care la un moment dat mi-a fost mare povară pentru că ajunsesem pe niște stânci unde roțile nu-mi foloseau la absolut nimic.
Am renunțat la troler în schimbul unui rucsac
Plecasem într-un tur al Greciei cu mașina care urma să care totul pentru mine. De ce aș fi fost atentă la ce urmeză să pun cu noi în vacanță? Dar ajunsă în Salonic, cu încă suficient timp rămas pentru explorat în Grecia și o ofertă bună de bilet de avion spre Mykonos, am fost obligată să iau cu mine doar un strict necesar. Și cum nu aveam rucsac cu mine, am decis să iau troler-ul. Am colindat insula în lung și în lat trăgând trolerul după mine printre stânci. La un moment dat am decis să îl abandonez și să restrâng și mai mult obiectele din categoria strictul necesar, pentru a putea ajunge la o plajă îndepărtată, perfectă și pustie undeva pe coasta de vest a insulei (dacă bine îmi amintesc).
Am jurat că troler în mâinile mele nu mai țin. Aveam nevoie de ceva practic și musai ușor de cărat. Adică un rucsac, la care m-am și stabilit de mai bine de 5 ani.
Peripețiile sunt culoarea și parfumul călătoriilor noastre
Cum nu prea avem un itinerariu bine stabilit, nu știm niciodată unde vom ajunge exact. Plecăm cu gândul să stăm în Grecia la soare și ne trezim în zăpada de pe vârful munților Alpi urmând principiul ”dar ce ne oprește?”. Sincer, nimic nu ne oprește să orice. Doar sfântul bunul simț care ne folosește drept lanternă pentru deciziile pe care urmează să le luăm.
Dar cu atâtea necunoscute în peisaj, avem întotdeauna nevoie de obiecte mici, multifuncționale și comode care să ne ajute să trecem cu bine prin toate peripețiile care dau culoare și parfum călătoriilor noastre.
Pe majoritatea le-am găsit în magazinele Decathlon. Ce îmi place mult la ei e că sunt într-o permanentă adaptare, prețurile sunt mai mult decât competitive și produsele țin cel puțin câțiva ani.
Lista obiectelor must
- – în funcție de mărimea bagajului pe care îl luăm cu noi, de cele mai multe ori alegem echipamentul basic pe care îl completăm la fața locului cu labe de înnot.
- – abia le-am descoperit și nici nu știu cum de le-am ocolit atât timp. Sunt mici, ocupă foarte puțin spațiu în bagaj și pot fi folosite pe post de scaun, pat, pătură și chiar rochie/ șalvari-salopetă , dacă e cineva cu imaginație bogată și puțin talent.
- – sunt extrem de utili mai ales dacă destinația e pe malul Mediteranei, Egeei sau a Mării Roșii unde foarte aproape de mal își fac siesta aricii de mare. Sunt extrem de comozi și în cazuri extreme pot fi folosiți și pentru drumeții mai light sau cățăratul stâncilor de pe malul apei pentru că protejează picioarele de zgârieturi și de colțurile pietrelor. Îmi plac mult și pentru că se usucă repede și se spală foarte ușor.
- – uneori sunt reticentă la noutate și așa a fost în cazul prosoapelor de microfibră. Când le-am văzut și simțit pe piele pentru primele dăți nu m-am simțit confortabil deloc. Ce m-a convins să le pun în bagaj a fost că ocupă foarte puțin spațiu. Apoi mi-am dat seama că datorită culorilor vii, le pot transforma în fustă, rochie, turban, top, umbrelă de soare sau pătură (inclusiv în avion). Nu mă mai pot despărți de ele.
- – tot din categoria multifuncționale, eșarfele au fost descoperite încă dinaintea prosoapelor de microfibră și am cel puțin două cu mine. De cele mai multe ori mă ajută să fiu șic, în zilele în care mă preocupă aspectul meu exterior. Pentru mine, eșarfele au și valoare sentimentală, fiecare din cele două fiind primite în dar de la oameni a căror energie îmi place să o iau cu mine peste tot.
Tu ce obiecte iei întotdeauna în vacanță? Lasă-mi un comentariu să mă inspir!
În caz că pleci la mare, îți recomand să citești și Ghidul de Snorkeling pentru Începători. Observarea lumii subacvatice e foarte simplă cu un echipament minim de snorkeling (care încape în orice bagaj mic). Câteva beneficii ale snorkeling-ului poți citi aici: https://barcaluizoe.ro/5-beneficii-ale-snorkeling-ului/.
Barca lui Zoe ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.