fbpx
Desen al unui scafandru în antichitate

Scuba-diving ~ Istoria (part. 1)

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.

Proverb african

Scufundările nu sunt o descoperire recentă, cum s-ar crede. Au o istorie lungă, pe care v-o povestesc treptat, așa cum mi-a fost transmisă de Dive Master Iulian Roșca.

Istoria scufundărilor scuba-diving…

Scuba-diving în antichitate

~ Anul 900 î. Hr. ~
Un artist asirian al vremii își exersează talentul și scrijelește o reprezentare grafică a unor scufundători, probabil soldați, ce respirau prin niște burdufuri din piele în timp ce înotau sub apă. Este cea mai veche mărturie a folosirii unui dispozitiv de respirat sub apă.

~ Sec. V î. Hr. ~
Un tată – Scyllos din Sion și fiica sa – Cyana folosesc adâncul mării ca strategie militară. Se scufundă pentru a tăia ancorele navelor inamicului. Grecii atacă sub apă și distrug la rândul lor barajele submarine.

Primele cercetări subacvatice

~ Sec. IV î. Hr. ~
Aristotel descrie viața și munca pescuitorilor de bureți de mare. În opinia lui, “…ei sunt cei care au pătruns pentru întâia oară în chip sistematic în elementul neprimitor al apei”. În scrierile lui menționează și cum Alexandru cel Mare se scufundă într-un butoi cu geam pentru a vedea cum se desfășoară o operațiune în timpul asediului portului Tyre de pe coasta Mării Mediterane.

~ Sec. III î. Hr. ~
Matematicianul grec Arhimede își scrie concluziile referitoare la principiul flotabilității corpurilor solide în lucrarea Despre corpurile plutitoare.

Desen al unui scafandru în antichitate

Serie de articole documentate cu ajutorul echipei Aqua-Mar Diving Team

În prezent, lumea subacvatică poate fi accesată prin 4 sporturi specifice:

  1. Snorkeling – cel mai simplu, mai ușor și mai ieftin. Echipamentul basic constă într-o mască și un tub și costă aproximativ 35 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă proiectul nostru ți se pare benefic pentru comunitate, crezi că lumea e mai frumoasă decât tableta și încurajezi activitățile sportive înseamnă că suntem în aceeași barcă.

Orice donație e un semn că munca noastră e valoroasă. Îți mulțumim!

Leave a Reply

A apărut

Ghid de Snorkeling pentru Începători

Toate informațiile de care ai nevoie pentru a descoperi ce ascunde marea sub luciul ei

stai!

Înainte să pleci intră în comunitatea pasionaților de sporturi subacvatice

Înscrie-te mai jos

Primești 1 email pe lună cu cele mai importante informații