fbpx

#zerowaste sau #restzero – ce înseamnă?

Curățenia și organizarea sunt o practică, nu un proiect

Meagan Francis

Ia o gură de aer adânc în piept și uită-te în jurul tău. Cum arată mediul în care ești acum? E ordonat sau dezordonat? E curat sau mai degrabă neglijat? Câte obiecte ai în jurul tău? Care sunt obiectele pe care le vezi cel mai frecvent? Care crezi că e motivul pentru care ai atât de multe/ puține obiecte? (Chiar mi-ar plăcea să știu punctul tău de vedere. Mi-l poți scrie în comentarii). Ce stare îți inspiră mediul în care ești acum? Care e starea ta de spirit în general?

Nu există răspuns corect sau greșit la niciuna din întrebările de mai sus. Răspunsurile pe care ți le-ai dat ție sunt cele mai importante. Suntem diferiți și în asta constă farmecul nostru. Ce știu cu siguranță e că mediul în care trăiești poate arăta exact așa cum vrei.

Ordine sau dezordine?

Pentru a-mi pune ordine în viață am apelat la un exercițiu care presupune ca, timp de cel puțin o lună, înainte de culcare, să îmi imaginez mă gândesc la cum aș vrea să fie viața mea, dacă totul ar fi posibil. În fiecare seară am împins puțin câte puțin limita spre ideal până când am ajuns la imaginea perfectă pentru mine.

Studiile arată că unii oameni se simt confortabil în dezordine, în timp ce alții se simt în elementul lor dacă au în jur puține obiecte aranjate într-o ordine perfectă. Pentru mine, de exemplu, la modul ideal am doar obiectele obligatorii și multifuncționale (poate despre asta să vorbim cu altă ocazie), în dulapuri închise, spațiu relativ mic în interior însă mult spațiu în exterior. Dezordinea din jur e un cumul de factori. Poate însemna că ești ocupat și nu ai prea mult timp pentru ordine și organizare. Poate însemna că ai o sursă permanentă de dezordine, cum ar fi copiii mici, care în general nu sunt motivați să strângă după ei. Poate fi un semn de dezechilibre la nivel emoțional care preocupă suficient de mult încât să nu mai fie energia necesară pentru curățenie și ordine. Sau poate însemna că pur și simplu ai prea multe lucruri.

Atât ordinea cât și dezordinea au avantaje și dezavantaje. Mai jos am făcut un top 3 avantaje ale ordinii vs. dezordinii pe care dacă îl parcurgi poți înțelege mai bine de ce e nevoie în viața ta în funcție de intențiile pe care le ai pentru viitor. Astfel:

Avantajele ordinii

  1. Tendința spre generozitate
  2. Un regim alimentar mai sănătos
  3. Eficiență ridicată

Avantajele dezordinii

  1. Un nivel mai mare de creativitate și inovație
  2. Imparțialitate
  3. Inclinație către calm, flexibilitate

Ce înseamnă conceptul Zero Waste?

Natura este un echilibru între ordine și haos. Ne oferă atât exemple de ordine cât și exemple de dezordine. Însă este sistemul perfect de zero waste pentru că în Natură nimic nu se pierde, totul se transformă.

Conceptul de zero waste este definit ca fiind conservarea tuturor resurselor prin metode de producție, consum, reutilizare, recuperare a produselor într-o manieră responsabilă, fără ardere sau depozitare în ape, aer sau pe pământ în forme care ar putea afecta sănătatea mediului sau a omului.

O definiție complicată și destul de ambiguă pentru mine. O definiție politică, ce pare să nu aibă aplicabilitate în viața reală, cu atât mai mult cu cât sistemele publice de colectare și management al gunoiului nu pune la dispoziție un flux aliniat la această definiție.

#zerowaste = alchimia resurselor

Tot ce e vizibil poate fi o resursă. Un cercel, o agrafă de birou, o insignă sau o broșă pot deveni pin pentru ușița cartelei SIM. O cizmuliță rămasă mică copilului poate deveni un ghiveci de flori. O carte deja citită poate deveni cadou pentru cineva drag care are nevoie de un nou punct de vedere. O eșarfă poate deveni după caz hamac pentru jucăria-membru al familiei, păturică pentru păpuși, pernă adhoc, petec de culoare pe o pereche de jeans, top/ fustă pentru o ținută de seară, față de masă, perdea/ draperie pentru un geam mic, abajur pentru o veioză cu lumina prea puternică etc. Punga de cumpărături poate deveni pungă pentru strângerea obiectelor din plastic sau protecție pentru flori pe timp de iarnă. Punga de hârtie în care am ținut pâinea poate deveni punga pentru strângerea obiectelor din hârtie sau carton. Zațul de cafea poate deveni îngrășământ de flori sau scrub natural s.a.m.d.

Și ce e invizibil este o resursă. Iar cea mai importantă și ignorată resursă invizibilă e aerul pe care îl respirăm. Ignoranța noastră referitor la resurse și reciclare poluează aerul direct proporțional. Energia e o resursă invizibilă pe care adesea o risipim fără ca măcar să ne dăm seama. Timpul, atenția, sănătatea, grija, dorința etc.

Așadar, #zerowaste pentru mine atenția la resurse și obiectivul de a irosi zero cât mai puține – înspre 0. E de preferat ca tot ce nu poate fi alchimizat să fie refuzat.

Care sunt primii pași în eliminarea risipei

Refuse – Reduce – Reuse – Recycle este o expresie și o regulă cunoscută în comunitatea de zerowasters. Încearcă să o înțelegi și să o integrezi în viața ta. O voi explica mai pe larg într-un articol viitor.

Pasiunea mea pentru protejarea Naturii s-a născut după ce am descoperit lumea subacvatică. E o adevărată revelație de fiecare dată când deschid ochii sub luciul apei. Cred că Dumnezeu e în fiecare celulă și fiecare atom și mă comport ca atare.

Asociația Barca lui Zoe are ca misiune încurajarea explorărilor subacvatice, bucuria lucrurilor simple și protecția Naturii. Dacă vrei să devii membru al asociației ne poți scrie un e-mail la noi@barcaluizoe.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *