fbpx

Cu ce specii de delfini pot înota în Marea Neagră?

Oportunitățile sunt ca răsăritul, dacă aștepți prea mult, le ratezi.

William Arthur Ward

Uneori am impresia că ne trăim prea mult viețile în povești și prea puțin în realitate. Ne povestește cineva o experiență proprie, sau experiența unui prieten sau una citită într-o carte, auzită într-un podcast și o luăm ca pe o realitate. Însă e realitatea altcuiva. Pentru cel ce nu a trăit povestea, e doar o poveste. Poveștile netrăite sunt ficțiune. Realitatea e doar la nivel intelectual, nu și experimențial. Ele devin realitate doar în măsura în care ajungem să le trăim.

Suntem condiționați de timp, de corp, de spațiu, de propriile limite, de regulile sociale, de distanță și probabil altele, care nu-mi vin în minte acum, să nu trăim toate poveștile pe care le auzim. Dar conștienți (în subconștient) de aceste condiționări, acceptăm povestea ca pe realitatea noastră. Eventual o ”trăim” în timp ce altcineva ne-o povestește și suntem fericiți cu o informație în plus. E ca și cum ar fi fost experiența noastră, și cumva e. Odată auzită, povestea face parte din noi. Putem învăța din experiențele celorlalți unele lucruri pe care nu dorim să le experimentăm. Și asta e o soluție ingenioasă.

Dar…

De data asta vreau să vă spun o poveste pe care vă doresc să o trăți pe pielea voastră. E o poveste care până de curând părea atât de îndepărtată de realitate personală, încât aproape nici nu am îndrăznit să o visez. Să înot în cu delfini în Marea Neagră? Adică nu e nevoie să zbor în vreo țară exotică să mă pot bucura de o astfel de experiență extraordinară și… aproape interzisă? Adică pot pur și simplu să merg la mare și am privilegiul să trăiesc una din cele mai frumoase și mai dorite experiențe?

Image by Gilles Lagnel
#deschideochiisubapa

Precedentul a fost creat

Ce poveste frumoasă! Pe care am văzut-o de curând. ”În realitate sau pe ecran?” m-ar întreba Zoe mică. Și răspunsul e… pe ecran. Am fost foarte aproape de delfini. Din păcate însă, niciodată nu am fost pregătită să mă uit la ei pe sub apă. Totuși, @omulcubranhii a făcut asta acum două săptămâni. Puteți vedea video-ul mai jos.

Deci precedentul a fost creat. Se poate înota cu delfini în libertate!

Se poate înota cu delfini în Marea Neagră!

Acum să vedem cu ce tip de delfini se poate înota în Marea Neagră. Dacă ai urmărit filmulețul până spre final, probabil ai observat că se poate înota cu delfini maturi și delfini pui.

În altă ordine de idei, conform wikipedia.org, în prezent se știe de existența a 40 de specii de delfini. Variază ca dimensiune de la 1,7 m lungime și 50 kg la o lungime de 9,5 m și 10 tone. Trăiesc în mări și oceane de pe întreg Globul și le plac apele puțin adânci,din zonele de coastă. Adevărat, am văzut și eu la mai puțin de 15 m în dreptul stațiunii Vama Veche. Sunt animale carnivore. Servesc cu plăcere pești și calamari.

Nu mai e demult un secret faptul că delfinii sunt ființe extrem de inteligente. Observațiile oamenilor de știință arată că sunt atât de bine adaptați, încât pot supraviețui și dacă sunt orbi. S-a constatat că au un creier mare, foarte complex și diferit ca structură de cele ale mamiferelor terestre. Se pare că delfinii dorm cu câte o jumătate de emisferă odată.

Delfinii au o durată de viață medie de 20-30 de ani. În prezent 3 specii de delfini trăiesc în Marea Neagră. Nasc un singur pui după un an de sarcină.

Image by Romuald Bézard
#deschideochiisubapa

3 specii de delfini în Marea Neagră

Cercetătorii români au numărat aproximativ 2300 de exemplare în apele românești. Ca la majoritatea speciilor, culoare predominantă este gri cu partea dorsală mai închisă. Cele 3 specii identificate sunt:

  • Porcul de mare (Phocoena phocoena) – are corp scurt și gros, de culoare brună spre gri, nuanțe mai deschise spre flancuri și abdomen alb.
  • Delfinul cu bot gros (Tursiops truncatus) – are bot gros și turtit cu fălci de aceeași lungime. Spatele și laturile sunt negre iar abdomenul este gălbui sau alb. Deasupra ochilor are o pată rotundă, cenușie.
  • Delfinul comun (Delphinus delphis) – cu spatele mai închis la culoare și reflexe verzui. Laturile sunt cenușii iar abdomenul albicios. Au botul mediu ca lungime și mandibula depășește maxila.
Porcul de mare – Phocoena phocoena
Delfinul cu bot gros – Tursiops truncatus
Delfinul comun – Delphinus delphis

Povestea mea cu delfinii

Am văzut delfini doar de deasupra apei. A fost o experiență și o bucurie cum greu se poate descrie în cuvinte. Eram pe mare, destul de în larg, cu mototrul bărcii oprit, doar velele în vânt. Mai întâi a fost fâșâitul cu care ies din apă. Apoi i-am văzut clar lângă noi. Ne-au acompaniat câteva zeci de minute.

Apoi, i-am mai văzut în vis. Urma să plec cu familia la cină. Holul hotelului lor, care era un fel de terasă fără geamuri. Apa mării bătea între cele două corpuri pe care le unea terasa. O gașcă de delfini au venit până aproape de noi și prin gesturi mă chemau la joacă. Aveam un echipament de snorkeling pregătit în rucsac. M-am dezbrăcat în costum de baie și am sărit cu ei.

Câteva zile după acest vis, într-un context asemănător (amurg, cină, prieteni, Vama Veche) i-am zărit la nici 15 m de mal. S-au jucat mai mult de 30 de minute. Nu mi-aș fi imaginat vreodată că visul ar putea deveni realitate, așa că echipamentul de snorkeling era la o distanță suficient de mare, încât să nu risc să merg după el și să le pierd spectacolul. I-am privit de la distanță.

Dacă te-ai uitat la video-ul de mai sus, cred că ai observat că poți vedea delfinii pe sub apă cu un echipament extrem de simplu, format din doar 2 obiecte(care apropo, costă 40 lei și îl poți folosi ani la rând). În plus, mai ai nevoie de foarte multă răbdare.

Echipament Snorkeling

Dacă ești începător într-ale snorkelingului, poți citi toate informațiile de care ai nevoie în Ghidul de Snorkeling pentru Începători pe care l-am scris după 11 ani de experiență și în care găsești toate informațiile necesare pentru a te bucura de lumea subacvatică în siguranță.

Ghid de Snorkeling pentru Începători

2 thoughts on “Cu ce specii de delfini pot înota în Marea Neagră?”

  1. Pffff cat de frumos!!!!
    N-am vazut niciodata delfini in mediul lor natural. Sper sa am norocul acesta candva.

    1. Nici noi nu am văzut! Am avut ocazia să facem diving cu ei, dar am refuzat pentru că erau în captivitate. Așteptăm momentul potrivit să avem experiența asta respectând limitele noastre de integritate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *