”Sensul vieții e să-ți găsești darul. Scopul vieții e să îl dăruiești”
Pablo Picasso
Strâng, verific și prezint informații. E darul meu și mă bucur să îl dăruiesc. Sper ca informațiile pe care le găsiți aici să fie opțiuni practice pentru oricine își dorește să vadă, să cunoască, să se bucure de lumea subacvatică (și nu numai).
Noi ne-am bucurat de Marea Roșie de două ori. „Nemaipomenită”, ”de neuitat”, ”unul dintre cele mai bune locuri de diving din lume”, ”Mecca scafandrilor”, Marea Roșie e incredibilă într-adevăr. Bogăția lumii subacvatice e de necontestat. Sute de animale acvatice în apă până la genunchi. Pești multicolori, mari și mici, singuratici sau în bancuri. Corali vii, corali pietrificați, delfini, arici de mare cu țepi lungi, creveți și anemone. Cu toții își duc nestingheriți existența pe sub apa din Marea Roșie în peisaje ce îți taie respirația și pe care în puține filme le-ai văzut. Temperatura apei e constantă, între 22 și 24 de grade. Salinitatea mare. Iar în aer, când în România avem -20 de grade Celsius, pe coasta Mării Roșii rar scade sub 20.
Accesul la Marea Roșie
Marea Roșie delimitează continentele Africa (la Vest) și Asia (la Est). Sunt 7 țări care au ieșire la Marea Roșie. Pe coasta Vestică/ Occidentală avem Djibouti, Eritrea, Sudan și Egiptul – care împreună cu Israel și Iordania ocupă și coasta nordică. Pe continentul Asiatic de paradisul subacvatic al Mării Roșii se bucură Arabia Saudită (care recent și-a deschis granițele turismului clasic) și Yemen. Deocamdată, din păcate, aceste 8 țări nu împart Paradisul în armonie. Așadar, oricare ar fi granițele în interiorul cărora decizi să te bucuri de Mecca scafandrilor, înainte de a organiza excursia, merită să citești despre situația socio-politică în zonă și avertizările MAE. Evident, există zboruri pe ruta București către oricare din aceste 8 țări, dintre care unele directe iar altele cu una sau mai multe escale. În ceea ce privește celelalte orașe din țară, variante de zboruri directe există doar în varianta charter.
Dar cât costă să ajungi și să te bucuri de Paradis?
Consider că există variante de preț în funcție de comfortul căutat și experiența pe care ești dispus să o trăiești. Cea mai ieftină variantă costă aproximativ 130 lei și în funcție de cum privești lucrurile, ar putea să însemne chiar cea mai bogată experiență. Dar să le luăm rând pe rând începând de la mare la mic.
Buget nelimitat – începând cu 11.000 EUR
O idee de explorare cu buget nelimitat poate include un zbor spre Hurgada. Cele mai scumpe bilete de avion sunt cele operate de companiile de zbor Lufthansa, Swiss, EgyptAir și Tarom, au cele mai multe escale (trei pe ambele segmente) și durează cel mai mult (8-9 ore/ segment). Costă aproximativ 2941 de euro și ai mesele incluse. Cea mai scumpă cazare e chiar pe o barcă și costă 7323 euro/ noapte și include toate cele trei mese. Avantajul e că practic stai pe apă și poți explora împrejurimile la orice oră din zi sau noapte. Pentru câteva sute de euro în plus, poți avea la dispoziție propriul dive master pe toată perioada șederii.
Buget mediu/ decent – începând cu 400 EUR
În cazul în care bugetul nu e nelimitat, atunci o variantă bună de a explora Marea Roșie sunt agențiile de turism care oferă în funcție de țara de destinație pachete all inclusive cu prețuri între 400 și 1000+ euro. În România (deocamdată) sunt puține agenții cu focus pe explorări subacvatice. Descoperirea apelor ce udă malurile destinațiilor incluse în pachete este deocamdată tratată cu superficialitate și recomandată aproape în șoaptă.
Dacă ești genul care se simte mai bine când are excursia organizată cap coadă de altcineva și vrei să mergi într-una din țările cu ieșire la Marea Roșie special ca să vezi ce ascude pe dedesubt, atunci ar fi mai indicat să îți îndrepți atenția către școlile de diving care organizează astfel de excursii. Au câte planificate câte 5 scufundări/ zi și cel puțin una noaptea. În felul acesta veți fi un grup de oameni cu mindset și pasiuni asemănătoare și veți învăța unii de la ceilalți. Știu că organizează astfel de excursii Aqua-Mar Diving Team, Alex, Andrei Ciobică și scubadiver.ro. Alte școli de diving din România la care mai puteți căuta astfel de excursii găsiți aici.
Buget minim – începând cu 50 EUR
Foarte multă lume nu știe că WizzAir (my forever bf) are zboruri spre Marea Roșie. Mai exact decolează din București și aterizează pe Ramon Airport, la 18 km de singura stațiune Israeliană la Marea Roșie, Eilat. Cursa are o frecvență de două ori pe săptămână și în general prețurile sunt aproximativ 27 euro (dus-întors). Cazarea și mâncarea sunt mai scumpe în Israel. Pentru prețuri mai convenabile, în funcție de durata explorării, contra unei taxe de aprox 30 de euro puteți trece granița în vecina de la Est, Iordania. Aqaba e la 15 km de Eilat. Drumul se poate face autobuz și taxi.
Diferențele între Israel și Iordania sunt radicale, în ciuda proximității celor două țări. Mie mi-au plăcut ambele experiențe, dar cultura arabă mă fascinează prin simpla existență. Iordanienii mi s-au părut deosebit de generoși și calzi, spre deosebire de Israelieni pe care i-am simțit mai rigizi și mai reci. Prețurile cazărilor încep de la 18 euro/ noapte în hostel – Eilat, Israel și 6 euro/ noapte în hostel Aqaba, Iordania.
O altă variantă de cazare și masă este programul de workexchange și voluntariat, care are oferte atât în Eilat, Israel cât și în Aqaba, Iordania. Nu am încercat această variantă dar mi se pare o variantă bună pentru tinerii solo travelers și o metodă foarte bună de a îmbogăți CV-ul cu experiențe internaționale. Înregistrarea în programul worldpackers.com costă 49$/ an pentru o persoană.
De menționat atât Israel cât și Iordania mai au o mare ce merită explorată, Marea Moartă.
Din Eilat se poate ajunge și în Egipt, prin punctul de trecere a frontierei de la Taba. Distanța între centrele celor 2 orașe e de 12 km. Dar din nou, atenție la situația socio-politică.
Te-ai întrebat vreodată De ce Marea Roșie e roșie?
Ce îți trebuie să te bucuri de lumea subacvatică a Mării Roșii?
La ce să fii atent când faci snorkeling pentru prima dată?
Printre peștii pe care îi vei întâlni la tot brasul în Marea Roșie sunt și peștii pagal. Citește 5 lucruri înteresante despre ei.
www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe
O multime de informatii utile! Multumim! Si iar mi-ai facut dor de scufundari. De abia astept sa aju g in Egipt! La “Mecca scafandrilor”
Mulțumesc! Sper să ajute cât mai multă lume să ajungă să își umple sufletul cu bogăția Mării Roșii. 🙂
Daca te cazezi la hotel Movenpick (chiar langa granita), in Taba, nu platesti taxa de viza. preturile sunt muuult mai mici fata de Eilat. Recomand allinclussive si..de aici poti face scufundari foarte bine.
Mersi de pont, Tony! Chiar de bun augur având în vedere că noi am traversat doar spre Iordania, nu și spre Egipt. Ne-am bucura și de niște impresii apropo de centrele de diving și cum se vede Marea Roșie în Egipt față de Israel. Noi am observat o diferență chiar și pe sub apă Iordania vs. Israel 🙂