fbpx

Minunea de sub apă

“Apa pură este primul și supremul medicament al lumii”

Proverb slovac

Așa cum deja (cred că) știi, am descoperit sporturile subacvatice, personal, acum 11 ani și împreună cu Zoe mică acum 7 ani. De-a lungul timpului am tot avut experiențe subacvatice și am observat beneficiile majore pe care le-au avut pentru mine snorkeling-ul, free-diving-ul și scuba-diving-ul. Principala minune pe care au făcut-o pentru mine aceste trei sporturi a fost că am început să mă simt din ce în ce mai confortabil în mediul acvatic și să scap de frica de apă. Cei care au experimentat sau experimentează frica asta înțeleg cel mai bine.

Un alt beneficiu semnificativ a fost că mi-a permisul accesul într-o nouă lume, cu adevărat fascinantă. Am spus de multe ori că nu ai cum să intuiești ce e sub luciul apei, decât dacă deschizi ochii acolo. Iar după ce îi deschizi, există mari șanse să te îndrăgostești de ce găsești.

Demontarea mitului

Există această credință cum că, să practici sporturi subacvatice e costisitor. Ca în orice sport pe care vrei să îl practici la nivel înalt, există costuri. Dar să descoperi lumea subacvatică nu e costisitor deloc. În primul rând, poți să o faci pur și simplu. Niciun accesoriu. Deschizi ochii pur și simplu. Însă nu e recomandat! Lumea subacvatică merită o experiență plăcută și în siguranță. Un echipament basic constă în mască și tub.

pament snorkeling
Echipament snorkeling basic

Masca protejează ochii și acoperă nasul.

Tubul te ajută să repiri.

Costul minim pentru un echipament basic găsit pe piață e de 39.90 lei. Noi îl folosim cu succes exact pe cel din imagine de 1 an și 1 lună. Am explorat împreună 5 mări în 5 țări. Estimez că la uz mediu, ar putea fi folosit cel puțin 5 ani.

Avantajul major ar acestui minim echipament e că îți va permite să te bucuri de această lume “nouă”. Cu condiția să fie curată. Dacă nu e curată, nici bucuria nu e așa mare.

E nevoie să avem ape limpezi

Și din păcate, nu toate apele sunt curate. Ba dimpotrivă! Problema poluării e majoră! Consumul de plastic a ajuns la cote alarmante. Și mare parte din el ajunge… în apă. Apa, printre cele mai de preț resurse de care avem nevoie să supraviețuim. Ești 70% apă. E nevoie să bei zilnic (cel puțin 2 l de) apă ca să funcționezi optim. Ce bună e o gură de apă curată de izvor (insipidă, incoloră și inodoră), cu atât mai mult dacă îți e sete. Și nu știu cu ce argumente în plus aș putea veni astfel încât să conțientizăm cât de important e să avem grijă de ea. De apa cea de toate zilele.

Mi-am propus ca în vara anului 2019 să conving cel puțin 1000 de persoane să deschidă ochii sub apă. Să se bucure de minunile ei. Să o iubească și să o protejeze. Și ca să nu existe bariera costului între experiență și cel care o dorește, moneda de schimb să fie un sac plin de gunoi, adunat în drumul tău spre noi.

Am fost inspirată nu doar de dragostea mea pentru lume și în special cea subacvatică, ci și de dragostea altora pentru ea. Dincolo de prezentarea super documentarului despre lumea subacvatică, mai interesant în video-ul de mai jos e motivația celor care l-au conceput.

Eu îți propun să descoperi lumea subacvatică live, vara asta. Ce zici? E un schimb echitabil? Merită să strângi un sac de 40 l de gunoi ca să beneficiezi de o experiență subacvatică? Să descoperi o nouă lume? Noi îți asigurăm echipamentul și accesoriile de siguranță. Tubul îți rămâne ție! Și dacă vei vrea, vei putea avea echipamentul complet. Exact pe cel din link-ul de mai sus.

În schimbul unui sac de gunoi de 40 l te învăț tehnicile corecte de snorkelit

Cum e posibil?

Nu aș fi putut atinge acest obiectiv fără sprijinul companiei Decathlon România.

Motivația lor zilnică e să faciliteze accesul la sport pentru o gamă cât mai largă de oameni. Munca lor zilnică e să găsească noi metode să reducă costurile. Și nu pentru a încuraja consumul de produse, ci pentru a încuraja consumul de sport. Această filosofie ne unește și ne dă forță să deschidem înscrierile la acțiunea de conștientizare, ecologizare și educație subacvatică #ecoUsubacvatic, care va avea loc între 15 iulie și 15 septembrie pe litoralul Mării Negre. Pentru regulamentul acțiunii și înscrieri click aici: http://barcaluizoe.ro/ecoUsubacvatic

www.barcaluizoe.ro
Barca lui Z❤️E ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care ne permite în prezent astfel de expediții.
m.me/barca.lui.zoe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *