fbpx

2020 – Raportul unui an cu ape tulburi

”Apa tulbure se curăţă cel mai uşor dacă e lăsată în pace… la fel şi mintea.”

Anonim

Să spun orice despre anul 2020 mi se pare redundant. Cred că am depus cu toții eforturi să facem față situațiilor neprevăzute care au apărut din toate punctele de vedere. Apele au fost tulburi și agitate. Se mai întâmplă… Din observațiile mele pot spune că apele au fost tulburi și agitate și la propriu, nu doar la figurat. Pe tot parcursul explorărilor subacvatice făcute la Marea Neagră în perioada iulie – octombrie am prins puține zile în care am putut explora în voie lumea de sub luciul mării. Anul 2020 a fost un test de răbdare și căutat noi puncte de vedere, astfel încât bucuria să rămână intactă în ciuda condițiilor.

       În Martie, evident, am mutat online întreaga activitate. Starea de urgență a reprezentat pentru mulți o perioadă stresantă, cu emoții puternice și neplăcute. Sporturile subacvatice au ca beneficiu major tocmai relaxarea profundă, reducerea stresului și îmbogățirea minții prin frumusețea lumii care se ascunde sub apă. Așa că am venit în sprijinul comunității printr-o serie de video-uri din lumea subacvatică menite să echilibreze balanța prin frumusețe, încredere și calm. 

       Din păcate, vizitele la elevii din țară cu ocazia Școala Altfel au fost întrerupte, odată cu închiderea școlilor. Astfel, am reușit să vorbim cu doar 923 de elevi din 5 orașe din țară despre importanța protejării apei, frumusețea pe care o ascunde și cum poate fi descoperită lumea subacvatică. Totuși, insight-urile din timpul vizitelor au fost foarte prețioase. Ne-au dat o idee despre direcția în care trebuie să mergem astfel încât mai multe persoane să conștientizeze responsabilitatea pe care o avem pentru Natură și să implementeze în viața de zi cu zi un comportament responsabil.

      Am profitat de timpul petrecut în casă și am scris primul Ghid de Snorkeling pentru Începători din România. Din rațiuni de responsabilitate față de mediu e în format electronic și a fost distribuit ca premiu elevilor participanți la activitatea din timpul Școlii Altfel.

      Tot în timpul petrecut în casă am învățat și adoptat stilul de viață minimalist, #zerowaste, singurul care reprezintă metoda perfectă de a proteja Natura. Astfel, personal am ajuns să generez o punguliță de 10x7x10 cm de platic în 5 săptămâni. Simt asta ca pe o realizare uriașă, cu atât mai mult cu cât suntem în continuare încurajați să consumăm fără limită sau rațiune, ignorând complet gunoiul generat de consumul în acești termeni.

       În timpul verii am explorat în continuare Marea Neagră. Deși ne așteptam să avem ape limpezi după ce activitatea umană a încetat timp de 1 lună pe întreaga Planetă și Natura a avut răgaz să respire, nu a fost deloc așa. Din păcate, am avut puține zile cu ape calme și limpezi, așa cum avem nevoie pentru o explorare reușită. Cu toate acestea, am reușit să descoperim câteva locuri interesante în Mangalia și Saturn, dar și colonii de creveți și 2 tipuri de corali în apele Lacului Limanu. 

       Cu măsurile de distanțare și protecție impuse, am reușit să inițiem încă peste 100 de persoane în lumea subacvatică organizând explorări private sau team-building-uri. Având în vedere că acesta e obiectivul nostru principal, ne bucurăm de această mică victorie a anului cu ape tulburi.

       Pe toată perioada verii am susținut în continuare un comportament responsabil cu Natura. Anul acesta, în schimbul unui sac de gunoi plin cu gunoi am oferit o noapte de cazare pe velierul Barca lui Zoe. Astfel, membrii comunității au avut posibilitatea să experimenteze câteva zile într-un port, într-o atmosferă care iese complet din tiparele vieții obișnuite.

       Raportul de Activitate complet, rezultate în social media, valoarea proiectelor, parteneri și alte informații relevante pot fi găsite cu click pe linkul de mai jos

Raport Anual Barca lui Zoe – Anul 2 de activitate

Barca lui Zoe ~ Proiect de educație subacvatică. Explorări subacvatice pe Planeta Albastră, singura care permite în prezent astfel de expediții.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă proiectul nostru ți se pare benefic pentru comunitate, crezi că lumea e mai frumoasă decât tableta și încurajezi activitățile sportive înseamnă că suntem în aceeași barcă.

Orice donație e un semn că munca noastră e valoroasă. Îți mulțumim!

Leave a Reply

A apărut

Ghid de Snorkeling pentru Începători

Toate informațiile de care ai nevoie pentru a descoperi ce ascunde marea sub luciul ei

stai!

Înainte să pleci intră în comunitatea pasionaților de sporturi subacvatice

Înscrie-te mai jos

Primești 1 email pe lună cu cele mai importante informații